Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

Trikovi da navedete bebu da spava celu noć

\"21329_mama-shutterstock_85457470\"

 

Prinova u kući promeniće sve pa i vaš i bebin režim spavanja. Evo najboljih saveta kako da pomognete i bebi i sebi da prospavate što veći deo noći.Bebe retko spavaju celu nobez buđenja.

 

 

 

\"\"

PRILAGODITE SVOJ STAV

Realna očekivanja mogu vam pomoći da ne poludite u sred noći. Većina beba tokom prve četiri nedelje ne prespava celu noć, bez obzira na priče koje su vam pričale tašta ili svekrva.

Većina novorođenčadi spava od 15 – 18 sati, ali taj san je podeljen na šest ili sedam perioda spavanja.

U nekom momentu između drugog i šestog meseca beba će se prilagoditi jednom režimu spavanja, ali ne zaboravite da je svaka beba individua za sebe pa nemojte biti frustrirani ako još nije ušla u rutinu. Važno je da znate da niste loša mama iako vaša beba nikako ne nalazi ustaljen režim sna.

NAPRAVITE MALO PRIJATNE BUKE

Jedna od najvećih zabluda je da bebama za san treba potpuna tišina. Većina beba voli malo buke, jer su zvuci u materici jači i od zvuka usisivača. Zato bebe vole da dok spavaju čuju poznate zvuke po kući, poput zvuka roditeljskog glasa, to ih jednostavno podseća na sigurno okruženje iz kog su izašli. Neki roditelji da bi umirili dete puštaju snimke zvuka okeana ili šume, drugi jednostavno puste radio. Bitno je da ništa ne bude suviše glasno, jer bebe imaju vrlo osetljive uši.

\"\"

HRANJENJE U SNU

Jeste li umorni od ustajanja da nahranite bebu samo nekoliko sati nakon što ste se i sami konačno udobno smestili u krevet? Neke mame se kunu da im je problem rešilo hranjenje u snu.

Pokušajte da oko 23 sata nežno podignete bebu iz kolevke nahranite je i vratite u kolevku, a da je ne probudite. Zvuči nemoguće, ali majke se kunu da im je to polazilo za rukom.

Ovo će produžiti vreme između dva buđenja i dati majkama priliku da se odmore. Hranjenje u snu neće uspeti sa svakom bebom, ali svakako vredi pokušati.

USAVRŠITE POVIJANJE

Uvijanje bebe čvrsto u ćebe je drevna praksa u koju se i danas mnoge majke zaklinju. Bebu noću mogu probuditi i sopstveni pokreti, pa ako je dobro uvijete, imaćete jedan razlog manje za brigu. Uvijte bebu nežno, ali dovoljno čvrsto da tokom noći ne može mnogo da se pomera, pa ćete sprečiti slučajna buđenja. Čak i starije bebe koje se noću okreću na stomak, što nikako ne smete da dozvolite, kada se dobro poviju tokom noći mirno spavaju na leđima.

\"\"

SVEDITE PREKIDANJA TOKOM NOĆI NA MINIMUM

Sve bebe se noću bude, pa roditeljima cilj treba da bude da navedu dete da se samo vrati snu. Zato se pobrinite da bebi noć izgleda vrlo dosadno.

Prigušite svetla i trudite se da se bebi ne obraćate mnogo i da se sa njom ne igrate. I setite se da ne morate bebi da promenite pelenu svaki put kada se tokom noći upiški.

Ipak ako se dete ukaki presvlačenje je obavezno, ali se postarajte da to uradite pod prigušenim svetlima. Setite se da pred spavanje bebi stavite deblji sloj kreme što će sprečiti ojed od pelena.

PROBAJTE SA POKRETIMA

U materici su bebe gotovo stalno u pokretu. Zato mnogo roditelja uspavljuje bebu ljuljanjem, a ako vaš mališan ni tada neće da zaspi, ušuškajte ga bezbedno u kolima i provozajte po kraju. To bi trebalo da bude dovoljno da beba čvrsto zaspi.

NEKA ĆEBE MIRIŠE NA MAMU

Novorođenčad umeju da prepoznaju mamin miris, a to je još izraženije kad ovaj miris povežu sa sigurnošću i hranom. Zato se pobrinite da nešto što miriše na mamu uvek bude sa bebom. Na primer, nosite njeno ćebence na ramenima tokom dana, pa uveče bebu povijte u njega.

BUDITE DOSLEDNI SA RUTINOM

Kupanje, priča pa spavanje nije za džabe opšteprihvaćen ritual. Nađite rutinu koja vašoj bebi najviše prija i čvrsto je se držite.