Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

USPAVANKE ZA BEBE: TIHIM PEVANJEM U SAN

 

Sve mame sveta već hiljadama godina pevaju svojim bebama. Uspavanke su prvi oblik komunikacije mame s bebom.

Širom sveta, mame svoje bebe uspavljuju pevajući uspavanke. Pevanje uspavanki prirodni je i spontani čin, a mnoge majke počinju pevati vrlo brzo nakon porođaja, kada sa suzama radosnicama u očima u naručju drže svoju tek rođenu bebu.\"Mame

Verujemo da su mame još u pećinama pevale svojim bebama, a prvi pisani trag o uspavankama star je čak četiri hiljade godina. Radi se o uspavanki zapisanoj na  kamenoj ploči iz Babilona.

Bez obzira na kulturu iz koje mame dolazile i bez obzira na jezik kojim pričaju, mame hiljadama  godina s bebama komunikaciju počinju na istom jeziku, jeziku uspavanki.

Koja je tajna uspavanki za bebe?

Uspavanke dolaze u paketu s majčinstvom, toliko su duboko ukorenjene u našu svest, a to ih čini zanimljivom temom istraživanja za muzikologe i dečje psihologe.

Britanska psihologinja Sally Goddard Blythe u svojoj knjizi “Genijalnost prirodnog odrastanja” bavila se upravo uspavankama. Ona smatra kako se pevanjem uspavanki bebe priprema na jezik, da su jednostavni nežni tekstovi koje majke pevuše uvod u govor.

Britanci su se puno bavili uspavankama, pa je tako muzičarka Zoe Palmer u londonskoj bolnici pokrenula projekat “Uspavanka”.  Proučavala je šta pevaju mame koje su u London došle iz drugih delova sveta – Italije, Bangladeša, Italije, Španije, Poljske…I došla do zaključka da žene bez obzira na svoje poreklo koriste iste tonove i pevaju uspavanke bebama na isti način. 

Ritam uspavanki takođe je jednak, radi se o tročetvrtinskoj meri, a ritam prati poznato ljuljanje.
Pevanje uspavanki uz ljuljanje deluje umirujuće na tek rođenu bebu i zato što je podseća na kretanje u materici.