Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

ZAŠTO JE VAŽNO DA BEBA SPAVA NA STOMAKU

Odustajanje od toga da beba provodi izvesno vreme u ležećem položaju na stomaku, obično je prva i najčešća greška u prvim mesecima detetovog života, koja ometa njegov normalan razvoj kretanja.\"Резултат

Položaj na stomaku bebu priprema za puzanje, jer podstiče telo na odizanje. U njemu nauči da se odupire, uspravlja i da krene napred. Održavanjem položaja, postepeno uspostavlja ravnotežu. U početku će se kriviti na jednu ili drugu stranu, prevrnuće se ako je ne zadržite, ali vremenom je sve bolja. Kasnije, kada zauzme četvoronožni položaj, ostaje čvrsto u njemu, čak i kada guranjem u stranu pokušate da je izvedete iz ravnoteže.

Novorođenče postavljeno na stomak se oslanja na obraz, grudi i ruke – koje su savijene pored tela, sa stisnutim pesnicama. Guza je visoko odignuta, zbog jako savijenih nogu, koje su raširene u stranu, dok su stopala podignuta u vis. Da bi oslobodilo disajne puteve, novorođenče okreće glavu na jednu i drugu stranu.

 1. Krajem prvog meseca

Krajem prvog meseca, beba na kratko odiže glavu i okreće je na obe strane. Kako su u ovom periodu prisutni nevoljni pokreti, dok naizmenično pokreće noge – savijajući i opružajući ih, ostavlja utisak kao da puzi.

 1. Sa dva meseca\"\"

Sa dva meseca, počinje interesovanje za okolinu. Beba u položaju na stomaku češće podiže glavu, zadržavajući je u središnjem položaju, sa osloncem na podlaktice. Noge nisu više jako savijene, pa je guza spuštena dole. Okretanje glave bi trebalo da bude podjednako na obe strane. Ako beba to radi uglavnom na jednu stranu, svakako se treba obratiti lekaru, kako bi on proverio šta je uzrok tome.

 1. Kada napuni tri meseca

Kada napuni tri meseca, beba uspostavlja po prvi put ravnotežu, tako da može slobodno da okreće glavu – dok se oslanja na podlaktice i karlicu, igrajući se stopalima u vazduhu. Da bi imala dobar oslonac, laktovi moraju da budu ispred ramena. što nije slučaj ako težište nije pomereno sa grudi prema pupku, pa je potrebna mala pomoć roditelja. Dovoljno je da stavite ruku ispod bebinih grudi, ili mali valjak od sunđera. Možete i da napravite rolnu od frotira, koju ćete da postavite bebi ispod pazuha, ili joj samo pomerite ruke ispred tela, ako može da se održi u tom položaju.

Savet

Da bi se beba uspravljala i okretala glavu, motivišite je igračkom koju pomerate gore-dole i levo-desno, ali ne prebrzo, kako beba ne bi izgubila interesovanje jer ne može da je prati. Ukoliko beba plače svaki put kada je stavite na stomak, ili ako se sama odmah okrene na leđa, obavezno se zbog toga obratite lekaru.

 1. Krajem četvrtog meseca

Krajem četvrtog meseca, beba je dovoljno stabilna na stomaku da može da se igra u ovom položaju. Prvo joj dajte igračku koju može da uzme minimalnim odvajanjem ruke od podloge. Najpogodnije su tanke, plišane, još bolje «šuškave» igračke, jer će je zvuk dodatno stimulisati, ali može da posluži i bebina portikla. Nakon toga, dajte joj nešto malo deblju igračku, da bi odvajanje ruke od podloge bilo veće… I tako postepeno, do visine zbog koje mora da se osloni samo na jednu podlakticu, pomerajući oslonac na stranu, uz održavanje ravnoteže.

Savet

Da bi ovo moglo da se uvežba, neophodna je čvrsta ravna površina, na strunjači ili nekoj drugoj čvrstoj podlozi (podloga za vežbanje), najbolje na podu, jer je tu najbezbednije. Ovladavanje ravnotežom je izuzetno važan momenat u razvoju deteta. Zato je neophodno da mu se omoguće uslovi kako bi to ostvarilo. Ako beba još uvek povlači laktove prema nazad, ili ne okreće glavu kada je motivišete, recite to lekaru.

 1. Sa pet meseci\"Сродна

Sa pet meseci, beba se sve duže igra na stomaku, oslanjajući se o karlicu i šake, opruženih laktova. Opruženim rukama doseže do igračaka koje nisu na dohvat ruke, a kada ne uspe, «beba zapliva» (ruke i noge su istovremeno na kratko u vazduhu).

 

 1. U šestom mesecu

U šestom mesecu, sve više se podiže oslanjanjem o otvorene šake, tako da je grudni koš potpuno odvojen od podloge. Težina je sada na karlici, dok su noge savijene i podignute u vazduh. Roditelji treba da obrate pažnju na šake, koje sada pri oslanjanju o podlogu treba da budu potpuno otvorene.

 1. Krajem sedmog meseca

Krajem sedmog meseca, ruke su dovoljno jake, pa se beba pomera prema nazad, u nameri da ide napred. Ako joj damo igračku sa strane i gore, dohvatiće je, oslanjajući se na drugu ruku i bok. Pri ovim pokušajima, beba uči da opterećuje noge, prebacivanjem težine na bedra.

 1. U osmom mesecu

U osmom mesecu, beba podiže guzu u vazduh i oslanja se na kolena, ali još uvek nije u stanju da se kreće napred, jer nije naučila da prebacuje težinu na stranu. Da bi to savladala, stimulišemo je stavljanjem igračke sa strane, navodeći je da se kreće u krug, sa osloncem na stomak, što liči na okretanje kazaljki na satu. Na ovaj način se povećava njeno polje igre i priprema za puzanje. Treba je stimulisati da se okreće na obe strane, pri čemu kičma treba ravnomerno da se savija.

 1. Sa devet meseci

Sa devet meseci, većina beba počinje da baulja (kao vojnik), krećući se prema napred i u stranu.

 1. Sa deset meseci

Sa deset meseci, beba zauzima četvoronožni položaj i klacka se napred -nazad, uvežbavajući ravnotežu. Sada je spremna da propuzi i da se kreće prema napred. U početku je kretanje nekoordinisano, iako ravnomerno opterećuje ruke i noge. Ponekad će, ako je dovoljno stabilna, moći da se kreće kao meda – sa osloncem na otvorene šake i stopala, sa opruženim kolenima.

 1. Krajem jedanaestog meseca

Krajem jedanaestog meseca, puzanje je koordinirano, kretanje ruku i nogu je unakrsno, i beba počinje polako da se uspravlja. Da bi ovo postigla, mora da ima dovoljno slobodnog prostora (na krevetu i u ogradici ne može da nauči da puzi).

 1. Sa navršenih godinu dana

Sa navršenih godinu dana, beba brzo i spretno puzi, menja pravac kretanja, savladava prepreke. Dok puzi, gornji deo stopala i potkolenice dodiruju pod. Ukoliko je oslonac samo na kolenima, obavezno se obratite lekaru.

Raspoložene na stomaku\"Резултат

Bebe koje su lišene boravaka na stomaku, u budnom stanju imaju poteškoća pri uspravljanju, oslanjanju na ruke, opterećivanju nogu, stajanju. Istovremeno su uskraćene za upoznavanje prostora u kome borave i sticanje brojnih iskustava. Bebe koje puze su samostalne, jer u svakom trenutku mogu da odu gde žele i uzmu igračku koja ih u tom trenutku zanima, što ih čini srećnim i zadovoljnim.

Snežana Milanović, visoki strukovni terapeut

Izvor: www.yumama.com