Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

KAKO SE REŠITI STOMAKA POSLE POROĐAJA?

Prema definiciji Diastasis recti označava abdominalno razdvajanje, odnosno stanje kada je razmak između levog i desnog trbušnog mišića proširen. Diastasis recti nastaje kada prekomerni pritisak na stomak, zbog dodatne težine, uzrokuje da trbušni mišići izgube oblik.

Iako u nekim slučajevima ovo stanje dobiju deca ili muškarci , uglavnom su žene te koje pogađa, naročito trudnice jer materica raste i mišići se razdvajaju, pa 2 od 3 trudnice pate od Diastasis recti-a.

Postoji nekoliko faktora koji povećavaju verovatnoću razvoja Diastasis recti, a to su: trudnoća nakon 35. godine, blizanci ili trojke te rađanje više dece tokom života.

Ako niste sigurni imate li Diastasis recti, ova 3 znaka će vam potvrditi.

Zatvor

Diastasis recti stvara kontinuirani, teški pritisak u karlici i abdominalnom zidu, što uzrokuje naprezanje creva. Dodatni pritisak na ta područja može uzrokovati i pogoršati zatvor, a simptomi zatvora su: manje od 3 stolicenedeljno, tvrde stolice i naprezanje, odnosno bol u crevima.

Zatvor možete rešiti uz mala prilogađavanja ishrane. Pokušajte jesti više probiotika kako bi podstakli probavu, a najbolji izvori su jogurt, kefir i kiseli kupus. Takođe, razmislite o uzimanju dodataka magnezijuma jer on privlači više vode u stolicu, što omekšava teksturu i olakšava prolazak. Osim toga, magnezijum je mišićni relaksant, tako da može smanjiti napetost crevnog zida.

\"https://www.centarzdravlja.hr/site/assets/files/58239/diastasis_recti_trudnicki_trbuh.655x0-is.jpg\"

Bolovi u donjem delu leđa

Bol donjeg dela leđa karakteristična je za Diastasis recti. Donji deo leđa povezan je s trbušnim mišićima pa svako odvajanje ili slabost tih mišića može uzrokovati hroničnu bol donjeg dela leđa. Osobe koje su i pre ovog stanja patile od bolova u leđima potvrdile su da su se simptomi nakon razvoja Diastasis recti pogoršali.

Ako sumnjate da patite od Diastasis recte, važno je zatražiti brzu pomoć lekaraa, naročito onoga ko vas je porodio, jer će vam odmah dati neke preventivne savete.

Loša postura

Trbušni mišići važni su za držanje torza u uspravnom položaju pa slabljenje mišića trbuha utiče na sposobnost dobrog držanja, odnosno posture. Diastasis recti neizbežno utiču na trbušne mišiće već tokom kasnih faza trudnoće što dovodi do strukturnih neusklađenosti i lošeg držanja.

Tokom trudnoće i nakon porođaja jako je važno pravilno držanje pa se sami podsetite da se ispravite čak i pre nego što osetite bolove.

Ako već imate ovo stanje, izbegavajte trbušnjake i nemojte raditi druge vežbe bez konsultacije sa stručnjacima! Važno je da budete svesni kako možete preventivno delovati na razvoj Diastasis recte, čak i pre nego što dođe do toga.

Ovo stanje se rešava uz vežbe, ali one koje preporuči fizioterapeut, ili operacijom, ako se odlučite da neće imati više dece.

Izvor:  powerofpositivity.com