Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

SAVET TRUDNICAMA: MASAŽA MOŽE POMOĆI DA IZBEGNETE EPIZIOTOMIJU

Ovaj proces treba početi u 34. nedelji trudnoće i sprovoditi svakodnevno.

Epiziotomija ili rezanje međice vrlo se često izvodi u našim porodilištima kako bi se olakšao proces vaginalnog porođaja i sprečilo pucanje, prvenstveno kod prvorotki. Ipak, istraživanja pokazuju da se broj epiziotomija i oštećenja mekog izlaznog dela porođajnog kanala može smanjiti adekvatnom pripremom trudnice za porođaj, koja obuhvata i masažu tkiva međice i pripremu za njeno širenje.

Perinealnom masažom povećava se elastičnost međice, što može dovesti do izbegavanja epiziotomije i neprijatnog osećaja koji prati oporavak od ovog reza. Žene koje su izvodile ovu masažu imale su 15 posto manju učestalost epizotomije u odnosu na one koje je nisu izvodile. Takođe, one koje su je izvodile i imale su epiziotomiju, manje su se žalile na bol u području međice tri meseca nakon porođaja.

Masaža koja može doneti dobrobit budućim porodiljama izvodi se u polusedećem položaju nežnim pokretima prstiju, podsečenih noktiju i uz pomoć biljnih ulja ili lubrikanata.

Međicu treba masirati i postepeno rastezati i opuštati desetak minuta dnevno po uzoru na proces koji se dešava kada tuda prolazi bebina glava u toku porođaja, odnosno dok se ne oseti peckanje. Važno je da taj proces protiče nežno, jer bi se u protivnom mogla pojaviti oticanja, i da se izbegava pritisak na uretru. Može ga izvoditi i partner uz vaše navođenje.

\"\"

Postupak:

1. Osoba koja će raditi masažu, treba dobro oprati ruke, podrezati nokte i očistiti ih, a ako niste sigurni da je to dovoljno, nabavite jednokratne hirurške rukavice u apoteci. Zadnje što vam treba je vaginalna upala pre porođaja.

2. Za masažu upotrebite ili lubrikant namenjen za polne odnose ili neko od ulja koja se smeju upotrebljavati za vaginalnu primenu, npr.bademovo ulje.

3. Kažiprst i srednji prst stavite tri do četiri centimetra u vaginu. Pomerajte prste u polukrugu s jedne strane na drugu, lagano pritiskajući međicu prema anusu oko 30 sekundi. Narednih 30 sekundi radite iste polukružne pokrete lagano pritiskajućii međicu u jednu i drugu stranu.

\"\"

4. Vrlo nežno prstima razdvajajte otvor vagine, tako dugo dok se ne stvori lagani osećaj svraba i peckanja. Masaža neka traje minut dok to područje ne utrne. To je samo lagana uvertira kakav će osećaj biti na porođaju. Pokušajte biti što opušteniji za vreme masaže.

\"\"

5. Kažiprstom i palcem oko 30 sekundi masirajte donji deo vagine, kao što je na slici.

\"\"

6. Masirajte međicu spolja kružnim pokretima oko 30 sekundi. Koncentrišite se na masažu ožiljnog tkiva od prethodnih pucanja međice ili epizotomije, jer taj deo je mnogo manje elastičan.

\"\"

7. Nakon masaže operite se sapunom za intimno područje.

 

Izvor: http://10thingsyogamama.com