Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

ZDRAVLJE ZUBA SE STVARA U TRUDNOĆI

\"\"Oboljenja zuba su posledica nepravilnosti u ishrani i neodrgovarajuće higijene, što se prevenstveno stvara u porodici.

Trudnoća je najvažniji, ali i najefikasniji momenat za izgradnju zdravih navika. Na žalost, upravo u ovome periodu se posvetćuje najmanja pažnja u, kod nas, i onako veoma manjkavom sistemu stvaranja zdravlja(promocija zdravlja).

Ispitivanja u Srbiji i Republici Srpskoj su pokazala da preko  90% trudnica ima zubni kvar i to sa oko 15 obolelih zuba po osobi. Naravno, karijes je nastajao znatno ranije, ali upućuje da će se izazivači(ishrana i bakterije) prenose i na potomstvo, a posledica je da 35% beba već do druge godine dobija karijes. Moguće je samo pogoršanje, ako se nešto drastično ne promeni.

Nauka je nedvosmisleno dokazala da se bakterije, koje izazivaju zubni kvar, prenose u usta bebe, prevenstveno od majke(ali i ostalih članova porodice), i da je zato izuzetno važno da usna duplja bude zdrava, što apsolutno ne znači da se samo „plombiraju“ oboleli zubi.

Da li se karijes javlja češće u trudnoći?

Trudnice nemaju više zubnog kvara zbog trudnoće, već zbog većeg unosa slobodnih šećera i nedovoljno dobrog pranja zuba koje se u tome osetljivom periodu još više zapostavlja.

Da li trudnoća donosi oboljevanje desni?

Hormonalne promene čine da desni trudnice burnije reaguju, ali su pravi uzrok njihovog krvarenja bakterije iz zubnog plaka koji se nedovoljno dobro uklanja. Ponekada se u trudnoći javlja i ozbiljnije oticanje desni usled bujanja zapaljenog tkiva(tzv trudnički tumor) prikazani na slici 2. Ozbiljna oboljenja desni(postojanje džepova), koja su započeta i pre trudnoće, mogu da imaju značajnog uticaja na začeće i sam razvoj poloda(manja težina, preveremeni porođaji), jer bakterije prodiru u krvotok i izazivaju promene. Oboljenju desni pogoduje i nedostatak hranljivih materija(narušava imunitet), a pogotovu pušenje, stres, alkohol, pojedini lekovi.

\"\"

Oboljenja desni tokom trudnoće su posledica bakterija i loše higijene na koje desni burnije reaguju zbog hormona.

Da li su zubi osetljiviji u trudnoći?

Pojava oštrog bola iz na izlged zdravih zuba posle nekih spoljašnjih nadražaja(toplo, hladno, slatko, četkanje zuba, čišćenje sa zubnim koncem) naziva se OSETLJIVOST ZUBA. Česta povraćanja mogu da izazovu topljenje gleđi i pojavu osetljivosti. Ona može da se javi i usled zapaljenja desni i i ili nepravilnog pranja zuba sa tvrđom četkicom. Kod pojave osetljivosti neophodno je odmah konsultovati stomatologa koji će odrediti neophodnu zaštitu.

Trudnoća i razvoj zuba kod bebe.

Preterani i česti unos slobodnih šećera(najvažniji uzročnik zubnog kvara- videti detaljnije na kraju teksta), nije štetan samo po zube i opšte zdravlje trudnice, već može i kod buduće bebe stvarati neku vrstu zavisnosti na slatko. Detaljnije

U toku trudnoće započinje razvoj zuba, kako mlečnih, tako i stalnih, a pred kraj trudnoće počinje veoma osteljiva fazi izgradnje zubne gleđi na mlečnim zubima i delom stalnih sekutića i „šestica“. Nepravilnosti u izgradnje zubne gleđi(ne moraju da budu vidljive) čine zube osetljivijim na razvoj karijesa. Uzroci toga mogu da budu:

-manjak vitamina D u trudnoći 
-aktivno (majka) i pasivno pušenje u porodici
-stres majke
-virusna i druga opšta oboljenja majke
-uzimanje lekova(antibiotici i sl.
-loša ishrana(podhranjenost, nedostatak kaclicjuma, druge avitaminoze posebno vitamina A, C.


Nega zuba u trudnoći

Zbog svega navedenog trudnica, pored zdrave i kavlitetne ishrane, treba da posveti dodatnu pažnju i održavanju usne duplje. Neophodno je:

1) Redovno, najmanje dva puta dnevno pravilno prati zube sa zubnom pastom sa preko 1400 ppm fluorida.

2) Redovno čistiti prostor između zuba sa „interdentalnom četkicom“ ili zubnim koncem. Krvavljenje iz desni prilikom čišćenja(običnog i međuzubnog) siguran je znak da pranje zuba nije dovoljno kvalitetno. Ponekada je potrebno da se pod kontrolom stomatologa koriste i posebne vodice za ispiranje.

3) Strogo kontrolisati unos slobodnih šećera, da ne bude veći od 5% ukupnog dnevnog energetskog unosa.

4) Pored redovnih poseta ginekologu, u svim svetskim protokolima se predviđa i pojačana stomatološka nega, ali se ona kod nas najčešće svodi samo na brzometno otkrivanje karijesa, ili lečenje postojećih problema.

Šta je potrebno da trudnica traži od svoga stomatologa:

1. Kompletno ispitivanje postojanja svih rizičnih faktora. Poželjno je raditi i analizu koncentracije vitamina D i stepena kolonizacije kariogenih bakterija.

2. Provera koliko kvalitetno perete zube i propisivanje dodatnih preventivnih mera na osnovu određenog rizika.

3. Detaljan pregled desni i potraga za džepovima.

4. Profesionalno čišćenje i zaštita zuba prema određenom riziku

5. Lečenje postojećih oboljenja zuba i desni.

6. Detaljna uputstva šta je sve potrebno uraditi za zdrave zube kod majke i kod budućeg deteta

7. Redovne kontrole na osnovu određenog rizika, a najmanje na svakih tri meseca.

 

http://www.drjovan.biz/