Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

FONTANELA – OSNOVNE KARAKTERISTIKE

Novorođenče nema potpuno srasle kosti glave (dve čeone kosti, dve temene i potiljačna kost). Na mestu spajanja tih kostiju postoji proširenje koje se zove fontanela.\"Резултат

Prednja ili velika fontanela je veličine oko 4 centimetra u prečniku i može se napipati. Jako je mekana i pulsira, a smeštena je na spoju čeonih i temenih kostiju.

Zadnja fontanela je prostor od otprilike pola centimetra na spoju temenih kostiju i potiljačne kosti.

Fontanela je ustvari jedna čvrsta membrana koja omogućava razvoj bebinog mozga sve do perioda od 18 mjeseci. Zadnja fontanela zarasta sa šest mjeseci a prednja od devetog do osamnaestog meseca života. Glava i kosti rastu i razvijaju se još dugo posle zarastanja fontanele, a vreme zarastanja i veličina mogu biti individualni. Fontanela je važan pokazatelj stanja centralnog nervnog sistema kod bebe, a njen izgled može da ukaže na različite probleme koje je potrebno proveriti ultrazvučnim i rentgenskim pregledima kao i pregledom neurologa. Zbog toga lekari na sistematskim pregledima bebe pipaju fontanele i mere obim bebine glave.

Postoje stanja na koja lekari i roditelji posebno obraćaju pažnju, a to su:

Nepostojanje fontanele

Ukoliko se primieti ili posumnja da fontanele nema, treba prvo sačekati par dana. Fontanela se obično pojavi jer su se kosti koje su izgledale skroz primaknute ili čak preklopljene tokom porođaja razmaknule. Ukoliko to nije slučaj, treba uraditi rentgen glave i neurološki pregled. Bebe koje su se rodile bez fontanele moraju biti hirurški zbrinute jer srasle kosti lobanje onemogućavaju rast i razvoj mozga. Ova operacija se obično izvodi u prva tri meseca života i uspešnost je velika. Postoje i deca koja imaju smanjen obim glave ili glava prestaje da raste nakon nekog vremena. Ovo se dešava kod genetskih poremećaja, infekcija u trudnoći ili dolazi do oboljenja nakon rođenja. Obično su ovakva stanja trajna i dovode do mentalne retardacije deteta.
Sva brža zarastanja fontanele kod dece su razlog da se izvrše detaljne pretrage i analize jer su obično znaci nekog ozbiljnog oboljenja. Takođe i sporo zatvaranje fontanele može biti znak oboljenja kao što je rahitis, pa treba potražiti pomoć ljekara.

Uvučena fontanela\"Резултат

Uvučena fontanela je uvijek znak dehidriranosti. Deca koja su bolesna, imaju temperaturu, dugotrajan proliv ili im se ne daje dovoljna količina tečnosti imaju ovakvu fontanelu. Zato obratite pažnju, posebno ako imate “letnju bebu”.

Napeta fontanela

Kod zdrave dece fontanela jeste napeta i to obično kada plaču, ali isto tako ovo može biti znak povećanog pritiska u lobanji. Moguće je da ukazuje na neki zapaljenski proces tako da svakako treba obratiti pažnju.

Prevelika fontanela\"Резултат

Prevelika odnosno napeta i široka fontanela može biti znak hidrocefalusa, oboljenja koje može biti urođeno ili stečeno. Označava nakupljanje prevelike količine tečnosti u moždanim korama. Ovo oboljenje se dijagnostikuje različitim dijagnostičkim metodama i zahteva hitno hirurško lečenje da bi se sprečilo oštećenje mozga i smanjio pritisak. Ostala moguća oboljenja lekar prepoznaje i po drugim simptomima osim fontanele.

Izvor: MamaKlik.rs