Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

TATE I DOJENJE

U današnje vreme reklamirane jednakosti polova, možemo u časopisima namenjenim roditeljima male dece videti slike srećnih očeva koji drže svoje zadovoljne bebe i hrane ih flašicom. Poruka je jasna: roditeljske uloge su izjednačene, roditelji dele svoje dužnosti podjednako, pa je tako i posao oko hranjenja bebe podeljen na oba roditelja.\"http://www.roda.hr/media/w/700/src/media/images/portal/roditeljstvo/za_tate/visnjici_knk.jpg\"

Možda će se zato nekima i sam ovaj naslov \“tate i dojenje\“ učiniti čudnim. Mame su te koje doje decu i u prvi tren se može činiti kako su kod dojenih beba uloge majke i oca jasno podeljene i da je dojenje zaista samo majčin posao: da je dojenje odnos majke i deteta koji na neki način isključuje tatu.

Muškarci i žene su jednakopravni,ali nisu jednaki. Obe roditeljske uloge su neizmerno važne. Tata koji je upoznat s važnošću dojenja za bebino, ali i za mamino zdravlje, može mami nedeljama, mesecima, pa i godinama biti snažan oslonac i pomoć u savladavanju svih problema koje dojenje može nositi sa sobom. Isto tako može biti i srećni svedok lepote dojenja, svedok jedinstvenog odnosa mame i deteta.

Koja je tatina uloga u dojenju?

Za dete je neprocenjivo važan odnos s oba roditelja. Naravno, mama je ta koja doji. Tata se u prvim danima može osećati isključenim, ali iako to na prvi pogled nije vidljivo, tata može jako doprinijeti uspešnom dojenju i povezivati se s bebom koja je stigla u porodicu.

Još u trudnoći, tata može s mamom čitati o važnosti dojenja: odluka o dojenju često se stvara pre nego se beba rodi.

Mnoge bebe podriguju nakon podoja (ili čak usred njega!). Tata može biti taj koji će podići bebu i pomoći joj da podrigne. Ako beba ima dojenačke grčeve, tata je može nositi, masirati joj trbuščić i tako joj olakšati tegobe.

Ako je beba gladna, verovatno neće biti zainteresovana za igru i maženje, ali beba koja je nahranjena rado će se maziti i spavati na tatinim grudima. Tako će se novorođenče povezivati i s tatom i navićii se prepoznavati tatin dodir i miris.\"Резултат

Mnogi očevi rado preuzmu dužnost presvlačenja i kupanja bebe. To su takođe trenuci u kojim se tata i beba međusobno upoznaju i povezuju, a mama može iskoristiti to dragocjeno vreme za odmor i opuštanje, što je izrazito važno kako bi dojenje dobro funkcionisalo.

Ako u porodici ima još dece, stariji brat ili sestra mogu biti zatečeni prinovom koja uspešno okupira mamu veći deo dana (pa i noći). Ako pak tata provodi vreme sa starijom decom, igra se s njima, čita im ili s \“velikima\“ obavlja kućne poslove, oni će se osećati manje ljubomorni na novorođenče, a mama će biti bar malo pošteđena osećaja podeljenosti između bebe i starije dece.

Prvi dani dojenja mogu biti zahtevni. Ponekad mama ima osećaj da podoji traju cijeli dan i noć, bez kraja, tako da ne stiže dovoljno jesti ili piti. Dok mama doji bebu, tata joj može doneti sendvič ili piće (potrebno je popiti čašu tečnosti uz svaki podoj!) i podsetiti je da se odmori dok beba spava. Isto tako, važno je da tata shvata da je oporavak nakon porođaja i briga o bebi najvažniji i često jedini mamin \“posao\“ prvih nedelja. Sada je tatina briga preuzimanje većeg dela kućnih poslova ili da organizuje pomoći u kući.

Ponekad je mami teško namestiti bebu u dobar položaj za dojenje, posebno prvih dana i nedelja. Tata koji se još za vreme trudnoće informisao o dojenju moći će pomoći mami namestiti bebu u ispravan položaj ili će dodati mami jastuk i pomoći joj da se udobnije smesti.\"Резултат

Psihološka podrška ima neprocenjivu vrednost! U trenucima umora i neispavanosti, mami će puno pomoći tatino ohrabrivanje i svest da čini dobro time što doji bebu i tako joj daje najzdraviju hranu iz naljepše ambalaže. Ako se pojave problemi s dojenjem, mama će ih lakše prebroditi ako i tata zna da su problemi rešivi i ako predstavlja štit između mame i okoline koja je često dobronamerna, ali i slabo edukovana o dojenju.

Kada period dojenja traje duže nego što je uobičajeno u našoj okolini, mnoge mame se suočavaju s nerazumevanjem, pa čak i osudama. Tada je najvažnije imati podršku u najbližoj okolini. Tata koji je upoznat s vrednošću produženog dojenja pomoći će mami i malom-velikom sisavcu da u dojenju uživaju i nakon godinu dana.

Izvor: roda.hr