Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

Indukovani porođaj

 

\"\"Kako se vreme porođaja bliži, u vašim mislima razvijaju se različiti scenariji na temu kako će sve početi. Da li će vam dramatično pući vodenjak dok ste na ulici? Da li ćete osetiti “pravi momenat” i uzbuđeno reći „Počelo je“ kao u holivudskom filmu?

Ili ćete umesto na porođaj prvo pomisliti da ste zakačili stomačni virus.

Jedan od scenarija o kome možda i niste razmišljali jeste – indukcija.

Indukcija je relativno česta praksa, a podrazumeva pokretanje kontrakcija pre nego što same krenu.

Kada se indukuje porođaj?\"Резултат

Obično se čeka da porođaj spontano počne, čak i ako ste prešli termin. Međutim, ukoliko čekanje podrazumeva rizik po vas ili bebu, doktor akušer može preporučiti indukciju.

Ono što je važno da znate jeste da akušer može da preporuči indukciju, ali je konačna odluka na vama.  Zato je važno da se blagovremeno informišete i porazgovarate sa doktorom o koristima i potencijalnim rizicima ove procedure.

Zašto se radi indukcija?

Indukcija se preporučuje svim trudnicama ako porođaj ne nastupi do 42. nedelje trudnoće, jer su rizici po bebu veći u slučaju čekanja nego u slučaju indukovanja porođaja. Nakon prelaska termina placenta postepeno počinje da biva manje efikasna u dopremanju kiseonika i hranjivih materija ka bebi, što povećava rizik od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija kod bebe.

Ostali slučajevi u kojima se indukcija preporučuje:

 • Ukoliko dođe do pucanja vodenjaka, a porođaj ne nastupi spontano. Nakon pucanja vodenjaka raste rizik od infekcije po trudnicu i bebu, pa je kod terminskih beba poželjno da porođaj nastupi ubrzo. U zavisnosti od zrelosti bebe, doktor može preporučiti indukciju ili pokušati da pomogne da se trudnoća što duže održi. Ukoliko dođe do preranog pucanja vodenjaka, trudnici se daju antibiotici, a takođe se uvode i kortikosteroidi kako bi se pospešio razvoj bebinih pluća.
   
 • Ukoliko beba iz nekog razloga ne napreduje.
   
 • U slučaju smanjene količine plodove vode.
   
 • U slučaju oslabljene funkcije ili odlubljivanja posteljice.
   
 • Kod preeklampsije.
   
 • Ukoliko trudnica ima hroničan zdravstveni problem koji ugrožava njeno ili bebino zdravlje, kao što je dijabetes ili visok pritisak.
   
 • U slučaju trudničke holestaze – stanja karakterisanog jakim svrabom, a uzrokovanim usporenim oticanjem žuči u trudnoći.
   
 • Ukoliko beba iz nekog razloga ne napreduje.
   
 • Ukoliko je trudnica imala prethodno trudnoću sa mrtvorođenom bebom.

Kada indukcija ne treba da se primeni?

Postoje slučajevi u kojima se indukcija ne preporučuje, a to su:

 • Kada se na pregledu pokaže da je beba pod stresom ili da mora hitno da se rodi.
   
 • U slučaju stanja koje se zove placenta previa, kada je placenta pozicionirana veoma nisko tako da je u blizini ili pokriva ušće grlića.
   
 • Kada beba nije u pravilnom položaju za porođaj, odnosno kada ne prednjači glavom.
   
 • U slučaju prethodnog carskog reza ili druge operacije na materici.
   
 • Kada je trudnoća blizanačka, a prva beba ne prednjači glavom, kao i u slučaju drugih višeplodnih trudnoća.
   
 • U slučaju genitalnog herpesa.

Da li postoje prirodni načini da se podstakne porođaj?

Iako postoje prirodne metode koje možete probati (i još po neki savet od mame ili bake), teško je dokazati da nešto od toga zaista pomaže. Ipak, mnoge žene se kunu u njih, pa da ih pomenemo:

Šetanje. Jednostavno šetanje može pomoći da se beba spusti niže u karlicu (zahvaljujući gravitaciji i ljuljanju bokova). Pritisak bebe na kralicu može podstaći širenje grlića ili može ubrzati porođaj ukoliko već imate kontrakcije.

Ipak, ne bi trebalo da se preforsirate i previše zamarate baš pre glavnog događaja. Biće vam potrebna sva ta energija kada dođe vreme!

Seks.  U danima pred porođaj upitno je koliko ste raspoloženi za vruće akcije, ali ovu metodu vredi probati ako želite da ubrzate stvari. Sperma sadrži prostaglandine, hormone koji pomažu otvaranje grlića.

Ulje noćurka. Ovo je biljka koju mnoge babice preporučuju trudnicama jer navodno utiče na skraćivanje i pripremu grlića za porođaj. Postoje kapsule koje mogu da se nađu u apoteci za oralnu upotrebu, ili ulje koje može da se utrlja na grlić tokom zadnje dve nedelje trudnoće. Kapsule se mogu staviti i u vaginu.

Ali, budite oprezni. Obavezno se posavetujte sa doktorom pre primene ulja noćurka, jer postoje stanja u kojima nikako ne biste smeli da ga koristite, kao što je npr. placenta previa. Takođe, upitno je koliko je ova metoda bezbedna po bebu, jer ne postoje nikakve zvanične preporuke o upotrebi.

Ricinusovo ulje. Svi znamo da je ovo jak laksativ, a i da nije baš ukusan. Priča iza upotrebe ovog ulja leži u tome da ukoliko ga uzmete, stimulisaćete pražnjenje creva (uzrokujući grčeve), a to će, sa druge strane, iritirati matericu i uzrokovati kontrahovanje.

Ono što nije baš povoljno je što ako još uvek nemate znake porođaja, ricinus može da vam izazove gadnu dijareju (nešto što vam sigurno neće dobro doći neposredno pred porođaj).

Uzmite u obzir sve ovo i posavetujte se sa doktorom pre nego što uzmete prvu kašikicu.

Ljuta hrana. Slično kao i sa ricinusovim uljem, ljuta hrana stimuliše creva (samo nežnije), što može izazvati kontrakcije. Ipak, ovo nije nešto što će sigurno da upali, dok sa druge strane, može da izazove još težu gorušicu.

Akupnktura i akupresura. Umetnost ubadanja iglica ili primene pritiska na specifične tačke na telu može stimulisati kontrakcije i pokrenuti bebu – mnogi eksperti ovih učenja i mnoge mame veruju da je upravo ovo pomoglo. Ipak, čak i okoreli zaljubljenici će se složiti da ako beba nije spremna da izađe na velika vrata, ova metoda teško da će nešto da promeni. Tako da, osim ako niste baš nestrpljivi, sačuvajte novac.

Stimulacija bradavica. Da li sedite i vrtite palčeve čekajući da beba izađe? A zašto ne biste umesto toga vrteli bradavice? Tako je, masaža bradavica može podstaći vaše telo da oslobodi oksitocin, hormon koji dovodi do kontrakcija.

Ipak, mnogi doktori ne preporučuju ovaj način, zato što upravo ovako možete izazvati naročito duge i jake kontrakcije koje potencijalno mogu da uspore ritam bebinog srca.

Opuštanje. Studije su pokazale da masaža može da podigne nivo oksitocina u telu, onog hormona koji izaziva kontrakcije. Ne mora ni da bude masaža. Meditacija ili maženje sa partnerom vas može opustiti, što će takođe izazvati oslobađanje oksitocina (nije slučajnost što veliki broj porođaja počinje upravo noću, kada je trudnica opuštena i ušuškana).

U svakom slučaju šta god da bude vaš slučaj ili izbor, to će biti jedinstvena priča o rođenju upravo vaše bebe. Srećno!

 .\"Резултат