Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

Pravilna ishrana majke smanjuje grčeve kod beba

\"\"

Ako dojite bebu izbegavajte kupus, karfiol, brokoli, paškanat, pasulj, crni i beli luk, citrusno voće, začinjenu hrana, kofein i alkohol

Majke, koje doje treba da izbegavaju da jedu hranu, koja može da pogorša grčeve kod bebe, a to je hrana koja nadima, kao kupus, karfiol, brokoli, paškanat, pasulj, crni i beli luk, citrusno voće, začinjena hrana, kofein i alkohol.

Podrigivanje je obavezno

Decu na prirodnoj ishrani treba dojiti što duže, jer odbijanje može pogoršati kolike. Ako postoji porodična preosetljivost na mlečni šećer (laktozu), majka bi mogla da obično kravlje mleko isključi iz ishrane. Ponekad bebe nisu u stanju da vare laktozu, ali se to poboljšava kad postanu starije.

Bebe, koje se hrane bočicom, treba hraniti u budnom stanju, sa lako podignutom glavicom. Posle hranjenja treba da podrignu i izbace višak vazduha. Korisni efekti u regulaciji infantilnih kolika postignuti su adaptiranim formulama, koje sadrže hidrolizovane proteine surutke i redukovanu laktozu, jer se lakše vare.

Što raznovrsnije to bolje

Namirnice koje majka jede, ako njoj ne škode, ne mogu da škode ni odojčetu. Majka dojilja mora da jede raznovrsnu hranu sa dosta mesa, sira, povrća i jaja. Ona mora da pojede dnevno za jednu trećinu više hrane nego što bi jela da ne doji. Redovan rad ne škodi majci koja doji.

Prekomeran i tegoban rad smanjuje i slabi mleko, tereti i slabi ženu dojilju i njeno dete. Veliki duševni potresi mogu biti štetni. Umeren rad i odmor, a naročito uredno noćno spavanje, održavaju zdravlje i svežinu kako majke tako i deteta.

Majka treba da pazi da ima urednu stolicu, da prazni redovno creva. U slučaju zatvora treba izjutra, na prazan želudac, da uzme za čišćenje jednu kašičicu gorke soli, rastvorene u čaši tople vode. To će je lako i brzo pročistiti. Ali ako jede dosta povrća, a naročito voća i pekmeza od šljiva, onda neće patiti od zatvora, a ni dete.

U toku dojenja izbegavajte
* alkohol i napitke koji sadrže kofein (kafa, crni čaj, gazirani sokovi)
* prerađenu hranu, pogotovu onu koja sadrži rafinisani šećer
* lekove

Grčevi prestaju do kraja 4. meseca

Grčeve podjednako mogu da imaju dečaci i devojčice, bebe koje se hrane majčinim mlekom ili adaptiranim. Nešto su češći kod prvorođene i ranije rođene dece. Obično počinju kada beba napuni dve do tri nedelje, a smanjuju se ili potpuno prestaju do kraja četvrtog meseca.

5 zlatnih pravila

1) Izbacite sve mlečne proizvode iz svoje ishrane na 7 do 10 dana. Ako nema promene na bolje, možete ponovo uvesti mlečne proizvode u ishranu.
2) Ako vas brine unos kalcijuma, možete ga uzimati i bez mlečnih proizvoda. Dokazano je da dojenje štiti ženu od razvoja osteoporoze čak i ako ne uzima dodatni kalcijum. A beba će dobiti sve što treba.
3) Trebalo bi paziti da previše ne osiromašite svoju ishranu.
4) Budite strpljivi. Bez obzira što činili, biće bolje. Čak i ako ništa ne pomaže, vreme će učiniti svoje. Plačna popodneva i večeri vam se možda čine beskonačne, ali nedeljni sa grčevima ipak prolaze.
5) Probajte da homeopatijom rešite problem

\"\"

Colikind umiruje:

   • bol u  bebinom stomačiću
   • grčeve
   • nadutost i tvrd stomak

Colikind kapi treba uzimati pola sata pre ili posle jela. Kod beba kapi se mogu rastvoriti u malo vode.
2-3 meseca u kontinuitetu ili periodična upotreba do olakšanja

Colikind® kapi se primenjuju tako što se, na početku, bebi daju 3 kapi, od 3 do 6 puta u toku dana. Kada dodje do poboljšanja, nastavlja se sa 3 kapi 3 puta na dan.

Kapi se mogu nakapati direktno bebi u usta ili se mogu dati plastičnom kašičicom.

 

\"Mama