Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

NAJČEŠĆE GREŠKE KOJE USPORAVAJU RAZVOJ DEČJE INTELIGENCIJE: ROZE SOBA, KOLICA, MIKSOVANJE HRANE…

Dr. Ranko Rajović, poznati stručnjak za rano podsticanje dečje inteligencije objašnjava zašto ne trebamo zabranjivati deci da se igraju na podu, skaču po krevetu i vrte se oko svoje ose, te kakve veze s inteligencijom imaju dečja kolica i kašice …

“Inteligencija nije nasledna, nasleđuje se samo potencijal kojeg treba aktivirati, a u tom je smislu najvažnija rana stimulacija u prvim godinama života deteta, dok najveći utjicaj na njega imaju upravo roditelji”, ističe dr. Ranko Rajović, autor NTC sistema učenja, koji se primenjuje u vrtićima i školama u 14 država Evrope. Lekar, specijalista interne medicine iz Srbije, koji se niz godina bavio istraživanjima u području neurofiziologije i neuroendokrinologije, član je međunarodnog odbora Mense za darovitu decu i saradnik UNICEF-a, te sve popularniji stručnjak za rani razvoj inteligencije.

Kojim čestim greškama roditelji mogu negativno utjicati na prirodni razvoj inteligencije kod deteta, objasnio je na jednom od svojih predavanja.

Roze soba

Beba u prvih mesec dana vidi sve mutno, kao da ima dioptriju +20, i primećuje jedino jake kontraste. Umesto jednoličnih, roze  ili plavih interijera, u dečju sobu trebalo bi barem u tom prvom razdoblju staviti tamne zavese ili tapete koje će biti kontrast, poručuje dr. Rajović.

Sprečavanje igre na podu

Dok dete puzi, rukama se oslanja na pod, a takav pritisak na dlan aktivira određene delove mozga koji su važni za kasniju inteligenciju. Neki roditelji brzo podižu dete s poda, ne žele da se zaprlja ili da rukama unese u usta neku prljavštinu ili nešto što nađe na podu. Ali faza puzanja je jako kratka i ako se tada ne dogodi specifična stimulacija dlana, propušta se dobra prilika za razvoj mozga.

\"Резултат

Zabrana skakanja po krevetu

\"РезултатNeuroni koji ne rade, umiru, a upravo neuroni prirodno podstiču decu da skaču. Svaki skok pomiče težište tela u levo ili desno pa onda moraju aktivirati sve mišiće da bi održali ravnotežu prilikom povratka na noge, a upravljanje time je aktivnost mozga. “Umesto da zabranite detetu skakanje, pazite na sigurnost. A ako zaista želite podstaći razvoj inteligencije deteta, rodite mu brata ili sestru, jer jedno dete će skakati pet minuta, a dvoje će ih zajedno skakati pet sati”, poručuje dr. Ranko Rajović, koji napominje da slično kao skakanje, deluje i vrtenje oko svoje ose, nakon koje deca ponekad i padnu.

Vožnja u kolicima umesto hodanja\"Сродна

Hodanje je jako važno za razvoj mozga, a mnogi roditelji danas decu voze u kolicima čak do četvrte ili pete godine. Pored utjicaja na kognitivni razvoj, dugo guranje dece u kolicima dovodi i do pojave spuštenih stopala, koja danas ima već oko 70 posto dece. Svakako bi deca trebala što više hodati, a idealno je, kad za to postoje uslovi, da hodaju bosa.

 

Predugo miksanje hrane

\"СроднаSa žvakanjem dete počinje u dobi od šest meseci, a do godinu i po dana trebalo bi svakako preći s kašica na čvrstu hranu. Važno je da žvaće, da mu se hrana ne miksa i ne usitnjuje na male komadiće, jer žvakanje, prema rečima dr. Rajovića, šalje impulse u korteks, čisti zube, aktivira jezik, pa će se i govor bolje razviti, a važno je i za imunitet.

Ali čak i ako je bilo grešaka ili propusta u prvim godinama, napominje dr. Ranko Rajović, roditelji još uvek kroz različite vežbe i igre mogu podstaći razvoj inteligencije kod svog predškolca ili školarca.

Izvor: mislipozitivno.com