Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

Odvajanje od deteta i povratak na posao – bez stresa i suza

\"92598_16\"Povratak na posao posle porodiljskog odsustva može da bude stresan, naročito zbog bojazni kako će to podneti beba. Kako to što bezbolnije da prebrodite.

Da dete ne bi razvilo strah od rastavljanja, dečji psiholog Nadica Hegeduš ističe da je važno odvojiti vreme za pripremu deteta na odvajanje.

– Bez obzira na uzrast deteta, odvajanje je uvek stresno, i za dete i za roditelja. Detetu je potrebno objasniti gde mama ide, kada će se vratiti i ko će ga čuvati. Nikada ga ne treba lagati, niti se iskradati, jer onda dete gubi poverenje u roditelja – kaže Nadica Hegeduš i dodaje da odvajanje može da bude praćeno suzama, ali je ta tuga adekvatna i pomaže detetu da preboli ovu fazu i krene dalje.

Deca od godinu dana (kada se mame najčešće i vraćaju na posao) pa nadalje, psihički su u stanju da podnesu određeni period odvojenosti od mame i upravo u ovim situacijama dete uči da može samo da provede neko vreme. Time, objašnjava Hegedušova, stiče osećaj samopouzdanja. Kada je odlaženje mame i vraćanje predvidivo, dete gradi osećaj poverenja i shvata da, iako mama nije uvek sa njim, odnos između njih traje i ne prekida se.\"Сродна

Mame se brinu da će odvajanje na dete ostaviti posledice. Istina je, međutim, da se deca vrlo brzo prilagođavaju.

– Najbolje je da dete u početku ostaje u poznatom okruženju, odnosno kod svoje kuće i sa poznatim osobama i da se proces odvajanja odvija postepeno. U početku par sati, pa postepeno sve druže. Važno je i da vreme po povratku mama posveti detetu, pruži mu utehu i pažnju i razume njegova osećanja tuge, straha i besa – savetuje Nadica Hegeduš.

Ona još dodaje da se oko 18. meseca kod deteta razvojno javlja strah od odvajanja, koji je zapravo pokazatelj toga da dete sebe doživljava odvojeno od mame, kao posebnu individuu.

Priprema

Druženje

Dok je još sasvim malo i ne planirate nikakvo rastavljanje od njega, dete povremeno povedite u goste kako bi steklo iskustvo komunikacije sa nepoznatima i moglo da razvije nezavisnost i samostalnost. Društvena, aktivna i samostalna deca manje su podložna strahu od rastavljanja.

Poverenje

Neka dete bolje upozna i zavoli osobu koja će ga čuvati dok vas nema. Najbolje je da se na početku ta osoba, bilo da je to baka, tetka ili dadilja, i mališan zajedno igraju u vašem prisustvu. Kad dete stekne poverenje u dadilju sve će biti jednostavnije.

Osećanja

Dete koje se plaši rastanka sa majkom vrlo dobro oseća šta o tome misli sama majka. Ako je nasigurna i nemirna svaki put kad treba da izađe iz kuće bez deteta i oseća krivicu, dete će to brzo shvatiti i njegova uznemirenost će porasti.

\"Сродна

Izvor: zena.blic.rs