Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

TOKSOPLAZMOZA U TRUDNOĆI

\"\"Ovo je retka, ali potencijalno vrlo opasna bolest kad je reč o trudnicama. O njoj se zbog toga često sa strahom priča i trudnice se pritom uplaše pogotovo ako su imale ili trenutno imaju mačku kao kućnog ljubimca.

Ako se trudnica zarazi ovim parazitom u trudnoći, može ga preneti nerođenom detetu što se događa u oko četvrtine žena. Ako se to dogodi rano u trudnoć,i rizik za komplikacije kod deteta je povećan. Moguća su neurološka oštećenja, na primer oštećenja mozga, epilepsija, gluvoća, slepilo ili problemi u razvoju. Toksoplazmoza takođe može uzrokovati spontani pobačaj. Na sreću, infekcija ovim parazitom je retka.

Ovu bolest uzrokuje parazit Toxoplasma Gondii koji se obično prenosi putem mačjeg izmeta, ali se može se naći i u sledećim izvorima:

  • nedovoljno kuvano ili sirovo meso\"Сродна
  • suhomesnati proizvodi kao što su kobasice ili pršuta
  • nepasterizovano neprokuvano mleko (kravlje, kozje)
  • neoprano povrće i voće koje raste nisko
  • mačji izmet
  • mačji wc

Šta treba uraditi?

\"Резултат

Toksoplazmoza se poput dečjih bolesti u većini slučajeva pojavi i preboli tokom života jer većina nas u krvi već ima antitela za nju i zato se više ne možemo zaraziti. Problem je međutim s onim trudnicama koje tokom života nisu imale kontakt s tim parazitom i time nisu razvile ni otpornost na njega.

Ako ste zabrinuti, najbolje je početkom trudnoće napraviti test na toksoplazmozu. Ako imate antitela, što verovatno imate ako ste stara vlasnica mačke ili ste u životu imali mačke, tada ste zaštićeni svojim imunitetom.

Ako u krvi nemate antela, tada ćete se morati malo pripaziti. To znači da ćete trebati paziti na higijenu ruku, redovno prati povrće i voće, paziti da ne jedete sirovo meso te sve te mere temeljnije  sprovoditi ako imate mačku. Mačku takođe možete testirati, a za vreme trudnoće uopšteno se pokušavajte kloniti mačkinog wc-a i pazite da mačka ne dolazi u kontakt s mačkama lutalicama koje bi joj mogle preneti toksoplazmozu.

Vlasnice mačaka, međutim ne trebaju biti u panici, niti u trudnoći odbaciti svog kućnog ljubimca, Jer toksoplazmoza je vrlo retka i higijenom i uz malo više pažnje može se uspešno izbeći!

\"Сродна

Izvor: http://www.roditelji.hr