Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

REKREACIJA I SPORT ZA TRUDNICE

Trudnoća nije bolest i, ako se sve odvija bez komplikacija, nema razloga za prestanak telesne aktivnosti i bavljenja sportom.

U prvom tromesečju trudnoće morate ipak malo usporiti i potruditi se da ne opterećujete telo, morate postati svesni činjenice da u vama raste novi život koji je tanan.

U drugom tromesečju buduća majka navikava se na sve veći stomak, pomalo je zbog stomaka nespretna, ali trudnoća je sigurnija i stabilnija.

U kasnijim fazama trudnoće, aktivnosti valja birati pažljivije jer je žena manje pokretna u području trupa, teže održava ravnotežu i teže diše. Znači, važno je umereno i primereno bavljenje sportom.

Preporučeni sportovi za trudnice

HODANJE – walkingom ili sportskim hodanjem trenirate izdržljivost. To je sport kojim se bez problema možete baviti sve do kraja trudnoće. Ima preventivno delovanje protiv niskog pritiska, pomaže kod oticanja nogu, a pozitivno dejstvo ima i boravak na svežem vazduhu koji može olakšati trudničku mučninu.

VEŽBANJE U PRIRODI pogodna je za zdrave aktivne trudnice. Može se izvoditi od proleća do jeseni u parkovima, ispod krošnji drveća. Rade se kombinacije brzog hodanja, vežbi jačanja i učvršćivanja, istezanje i pravilno disanje. Tu je takođe velika prednost u boravku na svežem vazduhu, a ako već imate starije dete, možete ga povesti sa sobom da i ono vežba s vama.

BODY AND MIND obuhvata jogu, pilates, tai-chi te ostale aktivnosti usmerene na relaksaciju tela i duše. Njima se mogu baviti i osobe koje se ne bave sportom. Većina tih sportova, osim klasičnih časova vežbanja, nudi i posebne treninge namenjene trudnicama. Samo proverite ima li u vašem gradu ili mestu neko tko organiziuje tečaj ili vam može prilagoditi uobičajeni program koji drži. Zahvaljujući jogi žena može dublje proživljavati svoju trudnoću, uspostaviti vezu s bebom još pre rođenja, uvežbati pravilno držanje tela, naučiti svesno upotrebljavati mišiće karličnog dna te meditirati i pravilno disati, što posle može iskoristiti za vreme porođaja.

\"СроднаPLIVANJE – zbog opasnosti od infekcije bazen birajte prema načinu na koji se brinu za vodu u njemu i prema tome koliko ste inače skloni vaginalnim infekcijama ili upali mokraćne bešike . Najbolji su bazeni namenjeni upravo plivanju trudnica ili majki s bebama, ali takvih baš nema mnogo. Odlični su i tečajevi vežbanja u vodi prilagođeni trudnicama.

PLES ZA TRUDNICE – najpogodniji je trbušni ples, koji je i sjajna priprema za porođaj. To je nezahtevno, opuštajuće vežbanje tokom kojeg buduće majke jačaju trbušne i leđne mišiće te uče ravnomerno i pravilno disati. Trudnice su vrlo opuštene i većinu beba ritmični pokreti karlice za vreme plesa neobično umiruju.

\"Резултат

VEŽBANJE NA LOPTI više je istezanje i lagano ljuljanje s jedne na drugu stranu. Pritom se jačaju mišići, a istovremenose trudnica rešava napetosti u području karlice i trupa. Može se izvoditi i za vreme porođaja jer ublažava trudove i pomaže bebi kod rotacije i pravilnog spuštanja u porođajni kanal.

Izvor: www.roditelji.h