Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

EPIDURALNA ANESTEZIJA

\"Epiduralna_anestezija\"Epiduralna ili periduralna anestezija pripada regionalnim anestezijama koji blokiraju odredjene nerve na nivo kičmene moždine, s tim obezbedjuju bezbolnost odredjenih delova tela. Primenjuje se u lumbalnom području kičme-sakralni blok.Koristi se u abdominalnoj, torakalnoj, urološkoj hirurgiji, ginekologiji a posebno mesto zauzima u akušerstvu. Može da se koristi kod dece i kod odraslih, posebna karakteristika je to što pored bezbolnosti obezbedjuje i mišićnu relaksaciju.

Postoje dve glavne vrste anestezije to su: da budete budni ili uspavani-opšta anestezija, to bi značilo da primite regionalnu ili opštu anesteziju .Regionalna anestezija može da se podeli na:

-1 spinalnu metodu, primenjuje se kod planiranih ili hitnih carskih rezova. Dejstvo nastupa odmah sa malom dozom anestetika.
-2 epiduralna anestezija se koristi za olakšanje bola u porodjaju, koristi se lokalni anestetik male koncentracije, ili po potrebi može da se pojača analgezija kroz epiduralni kateter tako npr. ukoliko treba da se uradi carski rez.
-3 kombinovana metoda je spinalne i epiduralne kombinacije

\"Резултат

Epiduralna anestezia (periduralna), ima široku upotrebu ali je bezbolni porodjaj njena najpopularnija primena. Ne utiče na CNS i zato ste svesni, budni i posle aplikacije anestetika. U epiduralni prostor kičmenog stuba iglom se ubacuje anestetik izvan trvde opne koja čini kičmenu moždinu. Na taj način nema direktnog kontakta sa osetljivim spinalnim prostorom isključuje se infekcija ili komplikacija.Retke su glavobolje, hipotenzije, otklanja bol, omogućuje kretanje omogućava budnost i ne utiče na plod.

Kada se govori o tajmingu-započinjanje epiduralne porodjajne analgezije postoje različiti stavovi. Pojedini anesteziolozi započinju analgeziju u početnim fazama porodjaja, kada je grlić materice otvoren tek za 2 cm, dok neki sačekaju otvaranje grlića materice do 4 cm.Treba uzeti u obzir da li se radi o prvorotki ili drugorotki čak višerotki.Kod žene koje su već radjale treba ranije uvoditi kateter i početi sa analgezijom, jer porodjaj može da vrlo brzo protekne.Kod prvorotki zaista treba sačekati da se grlić otvori jer prvi porodjaj duže traje.

\"Сродна
Postoje i kontraindikacije, kod žene koji imaju nizak krvni pritisak, poremećaj krvarenja ili koagulacije, alergija na lokalni anestetik, dehidratacija, infekcija kože, težak kardiovaskularni poremećaj, deformitet ili povreda kičme.

Savremena anesteziologija nudi uvek adekvatan izbor, pogodnosti za odredjenu vrstu anestezije. Zato je u prvom planu preoperativni anesteziološki pregled gde se procenjuje stanje pacijenta jer može imati visok krvni pritisak, hipotireozu, dijabetes, anemiju lakše ili teže bolesti zbog odabiranja pravu vrstu anestezije.

Izvor: www.savetovalistezabebe.com