Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

POKRETI I UDARCI BEBE U TRUDNOĆI

\"PokretiTokom trudnoće izmedju 18.i 24. nedelje većina žena počinje da primećuje lepršanje u stomaku.Rani znaci fetalnog pokreta mogu biti jedva primetni, ali kako se vreme odmiče sve se više oseća gimnastika bebe.Pokretima se još više izražava emotivna veza-približavanje majke i bebe. Svakoj trudnici je važan momenat brojanje pokreta ploda-praćenje zdravlja i razvoja.

Normalno je da se osećaju pokreti ploda od 24. nedelje do porodjaja. Tada je buduća majka sigurna da je sve u redu.Kod druge, treće trudnoće pokreti ploda mnogo ranije se primećuju.Svaka trudnoća je različita, golicanje se pretvara u oštre udarce što ponekad budu i neugodne. Ti pokreti nikad nisu u isto vreme.Često se pokreti primećuju ujutru, ili nakon obroka, ili posle fizičke aktivnosti, za vreme odmora.Sama trudnica može da oseća kada je plod najaktivnija, ali ako nije osetila pomeranje ploda celi dan, ne treba se odmah zabrinuti, možda je u medjuvremenu majka zaspala, hodala ili je nešto brzo radila.

\"РезултатKako treba sprovesti brojanje pokreta ploda?
Sprovodite brojanje uvek u isto vreme, moguće je čak svaki dan.Od 30 minuta do 2 sata treba izbrojati deset pokreta ploda.

Položaj: majka može da legne na ledja, zadigne malo noge ili leži na levu stranu. Ako je plod miran malo treba prodrmati stomak, ustati, prohodati, pojesti nešto i čim se oseća pomeranje ploda treba brojati pokrete.Ako se plod normalno razvija pokreti su u slično vreme, pod sličnim okolnostima.

Izvor: www.savetovalistezabebe.com