Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

Da li se PRED DECOM šetate GOLI?

Da li ste se zapitali kada treba da prestanete da se šetate goli pred decom ili da im ne dozvolite da vam banu u kupatilo kad se tuširate? Koliko god da su ove situacije spontane i prirodne, razmislite još jednom

\"\"

Ukoliko ste roditelj, sigurno ste bili u situaciji da se pred svojim detetom šetate u gaćama, poluobučeni ili nagi bar jednom u životu. Takve stvari se ne planiraju, to se dešava spontano, ali živi se brzo, a deca su nepredvidiva bića koja vam se iznenada nađu ispod nogu u najneverovatnijim trenucima, u krevetu ili u kadi. I pritom upijaju sve što vide i istražuju. Svaki tata i svaka mama znaju da sa roditeljstvom privatnost i intima prestaju da postoje. Ali to jednostavno tako ide.

\"РезултатZato su mnogi roditelji u nedoumici koliko je to dobro, kada deci treba održati lekciju o privatnosti i da li se to može u kasnijim godinama negativno odraziti na njihov psihički razvoj, odnosno na razvoj njihove seksualnosti?

Postoji anegdota o tome da je četvorogodišnjak ušao u kupatilo dok mu se mama tuširala, pogledao ju je i spontano joj pružio četku da očešlja \“kosu\“. To je bila njegova prva asocijacija kada je video mamine stidne dlake. No ima još mnogo situacija u kojima su roditelji bili zbunjeni, a u kojima je prevladao instinkt.

Nedavno je jedna mama na Redditu postavila veoma zanimljivo pitanje koje je izazvalo najrazličitije komentare: – Koliko godina je imalo vaše dete kada ste prestali pred njim da se pojavljujete bez odeće? I nastavila da objašnjava: – Naš sedmogodišnji sin najviše voli da bude go nakon tuširanja i tako sve do odlaska na spavanje. Još jedan od razloga zašto se još uvek presvlačim pred nijim jeste to što želim da on zna kako izgleda obična žena. Ja imam strije i malo celulita, a mogla bih i da smršam. Pošto dojim ćerkicu, stalno može da vidi moje grudi. Baš me zanima kako je u drugim porodicama?

Jedan od odgovora koje je dobila napisala je majka koja se predstavlja kao Inkognito: – Kada hodam po kući samo u gaćicama, pre nego što dobijem priliku da obučem pantalone svom šestogodišnjem sinu, on me pita: \“Da li ćeš i ti obući neke pantalone, mama?\“

\"Резултат

 

Komentar jedne druge mame bio je sledeći: – Moja mama ima nas troje i nema nikakvih problema sa tim da bude gola pred nama čak i sada kada smo odrasli. Pretpostavljam da je to razlog zašto je meni to sasvim normalno.

Ipak, nekim drugim roditeljima ta ideja ne dopada.

Jedna majka piše: – Zahtevam od svoje dece da budu obučena, osim ako nisu u svojim sobama. Ja sam prestala da se pojavljujem bez odeće pred njima kada je svako imalo otprilike četiri godine. Više volim privatnost i radije bih da se obučem bez publike.

Ipak, ogromnoj većini roditelja je ta ideja bila sasvim prihvatljiva. Jedna anonimna majka napisala je: – Presvlačiću se pred svojim sinom sve dok mi on ne bude rekao da mu je neprijatno.

Korisnik ZecaGus dao je definiciju udobnosti svoje porodice sledećim rečima: – Kada sam kod kuće, volim da mi bude komforno, a moj sin i brat, koji živi sa nama, to isto žele. I mogu da budem potpuno obučen, delimično obučen, u šortsu za teretanu, u donjem vešu ili bez ičega. Nas jednostavno nije briga.

Striktnih saveta stručnjaka na ovu temu zapravo nema. Uopšteno, šesta godina u životu deteta je prekretica jer deca u tom uzrastu počinju da postavljaju granice i da štite svoju privatnost, ne žele više da se kupaju sa mlađim bratom ili sestrom, često zatvaraju vrata od kupatila… i tako šalju signal da im treba privatnost. Ipak. neka deca i  sa sedam, osam, čak deset godina, uživaju u kupanju sa braćom ili sestrama.

Zato je preporuka da, kada dete na neki način počne da sakriva svoje telo od vas i traži privatnost, ono vam šalje poruku da to isto očekuje i od vas.

Jedna od trauma vezana za to što se po kući svi šetate razgaćeni može da bude društvena trauma – preterana opuštenost vašeg deteta može dovesti do toga da se na primer skine u sali za fizičko jer mu je to – normalno. I da vas učiteljica pozove zbog neprimerenog ponašanja, a da se dete nađe u čudu. I da bude označeno kao \“nevaspitano\“. Ili da kad slučajno naiđe na neki film sa golim čikama i tetama, ne ukapira da oni neće sesti za sto da ručaju ili uraditi neki drugi posao u kući, već poći u krevet.

Treba uvek imati u vidu to deca u tom uzrastu model ponašanja u porodici prenose i u kolketiv.

\"Foto-ilustracija:

 

A ne zaboravite ni sve rašireniju internet pedofiliju i to što su deci već u ranom uzrastu dostupni uređaji za ulazak u nepreglednu internet sferu. Deca koja rastu u tzv. opuštenijim porodicama teže će prepoznati razgolićavanje kao nešto opasno.

Sve u svemu, čini se da se većina roditelja slaže sa Ruom Jukijem koji kaže: – Prestanite da budete goli jedni pred drugima onoga trenutka kada bilo ko od vas zbog toga oseti neprijatnost. I obratite pažnju na osetljive dečje godine, što je otprilike dvanaesta, mada se ta granica danas ozbiljno spustila.

Uostalom, za svaku nedoumicu možete da se konsultujete sa psihologom. On će vam dati najbolji savet šta vam je činiti.

(Telegraf.rs)