Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

SAČUVAJTE VID SVOG DETETA

Da li znate kako vaše dete vidi? Ako primetite bilo kakav problem ili promenu, odmah ga odvedite oftalmologu

Ne kaže se uzalud da, kada je nešto vredno, treba da se čuva „kao oči u glavi“. Vid je jedno od pet čula kojima spoznajemo svet oko nas. Smatra se da beba još u majčinoj utrobi oseća promene svetla, a kad se rodi, primećuje svetlost i senku i pokrete. Čak i ako je s vašom bebom sve u redu, odvedite je oftalmologu na pregled kad napuni godinu dana, a sledeći put oko drugog rođendana. Važno je znati da se kod dece vid postepeno razvija. Smatra se da je u većini slučajeva formiran između četvrte i pete godine, a razvijen na oba oka u vreme polaska u školu. O ovoj temi razgovarali smo sa dr Gordanom Perić, specijalistom oftalmologije u DZ Voždovac.

Inkubator kao opasnost
\"Сродна
– Posebnu pažnju treba obratiti na prevremeno rođene bebe, jer se u inkubatoru koristi veća koncentracija kiseonika, koja može da ošteti mrežnjaču, tj. unutrašnju opnu oka odgovornu za vid. Usled velike koncentracije kiseonika dolazi do proliferacije krvnih sudova, na pojedinim mestima odiže se retinalna membrana i zato se kod beba koje su duže vreme provele u inkubatoru kao posledica javlja slabovidost. Naravno, uvek ima izuzetaka. Nakon izlaska iz bolnice pedijatar prati njihovo stanje i redovno ih šalje kod oftalmologa u sklopu redovnih sistematskih pregleda. Takođe, pod velikim rizikom su bebe čije su majke imale komplikovan porođaj, jer često dolazi do pucanja kapilara i hematoma (modrica) na kapcima. Tada se bebe odmah upućuju oftalmologu – ističe dr Perić.

Obratite pažnju

Do četvrte-pete godine manje nepravilnosti se tolerišu jer je vid u fazi formiranja, osim kod upadljivog strabizma (razrokost), kada treba reagovati što pre. Najčešće se zatvara jedno oko, zdravo, da bi se drugo ispravilo. Deci se često daju korekciona stakla, a ponekad kontaktna sočiva. U tom uzrastu vreme je i za prvi sistematski pregled. Kod školske dece javljaju se kratkovidost, dalekovidost i astigmatizam. Deca to primete kad ne mogu da čitaju s table iz treće ili četvrte klupe, boli ih glava, slova su im iskrivljena ili umanjena pa previše približavaju knjigu kada čitaju, što samo pogoršava stanje. 

– Miopija ili kratkovidost obično se javlja između 10. i 12. godine. Najčešće se koriguje naočarima i kontaktnim sočivima. Posebno su joj sklona deca čiji roditelji takođe imaju visoku miopiju, preko minus 5. Ako oba roditelja imaju veliki minus, verovatno će ga dete naslediti, a ako je samo jedan roditelj kratkovid, verovatnoća je manja. Rano otkrivanje kratkovidosti je veoma važno da nekorigovano oko ne bi ostalo slabovido – objašnjava dr Perić.

\"\"
Što manje za računarom

Poslednjih godina sve više dece ima potrebu za korekcijom vida, što je posledica genetike, boravka u zatvorenom prostoru, nedostatka vitamina i predugog sedenja za računarom. – Deca se odmalena virtuelno zabavljaju, što je veoma opasno. Usled predugog sedenja za računarom manje se trepće, suše se oči, što smanjuje ishranu prednjeg segmenta oka, pa nema dovoljno suza. Očne jabučice i kapci su stalno u istom, prinudnom položaju, a ne prirodnom, što podrazumeva pogled u daljinu. Očna jabučica se izdužuje, nastaju astigmatizam, zamor i poremećaj koncentracije, pa mnoga deca koja inače ne bi nosila naočare u tom uzrastu, moraju da ih nose. Zato kompjuter treba koristiti samo onoliko koliko se mora – ističe dr Perić.

Naočare nisu bauk

Neka deca ne žele da nose naočari da ih drugari ne bi zadirkivali. Ipak, to je neophodno kod manje dioptrije, dok se veća koriguje kontaktnim sočivima. 

–  Važno je da naočari budu udobne, lagane, da daju  dobro vidno polje i da su plastične, da se deca ne bi povredila pri padu ili udarcu. Preporučujem da dete skida naočare dok se igra loptom ili trči. Kontaktna sočiva mogu da se nose tek kada oko zauzme svoj oblik, što je oko 15-16. godine. Jer, koliko god da su korisna, ona imaju i štetne efekte. Sočivo je ipak  strano telo u oku, ponekad ne može sasvim da koriguje vid, rožnjača nema dovoljno kiseonika, a traže posebno održavanje i higijenu. Nove generacije sočiva imaju neznatne štetne efekte, a u nekim situacijama su nezamenljiva. Preporučuju se kod velike kratkovidosti ili dalekovidosti, kod astigmatizma koji ne može dovoljno dobro da se koriguje naočarima, kod urođenih anomalija i bolesti rožnjače – navodi naša sagovornica.

Opasne igre

Deca često ne znaju koliko pojedine igre mogu biti opasne. – Imali smo slučaj dečaka koji je uperio laser sebi u oko i izgubio vid; opasno je i gađanje olovkama, otvaranje flaša pod pritiskom i igranje kućnim ljubimcima, jer mogu slučajno da ogrebu dete po oku – ističe dr Perić.

\"РезултатZaustavite porast miopije

Ako roditelji imaju malu dioptriju i dete to nasledi, njen porast može da se spreči ako dete redovno nosi naočari, više se kreće, ne čita noću i dobro se hrani. Međutim, uprkos tome ponekad se kratkovidost ipak poveća, što je nasledni faktor i posledica preteranog sedenja za kompjuterom. To znači da, ako roditelj ima minus 3, dete može da dobije minus 4.

Najčešći problemi

Kod beba se obično javlja infekcija koja je nastala još u porodilištu. Beba se preko porođajnog kanala inficira od majke, što se manifestuje slepljenim kapcima i krmeljivim očima. 

Ambliopija ili lenjo oko

Kada jedno oko slabo vidi, dete se koristi praktično jednim okom, što rezultira vidljivim strabizmom. Ako se problem ne otkrije i ne leči na vreme, mozak izabere da ignoriše oko koje slabije vidi, a to može da prouzrokuje trajni gubitak vida.

Katarakta

Često se javlja kod dece. Do druge-treće godine obično je urođena, pa očni hirurg donosi odluku o intervenciji. U kasnijem uzrastu javlja se najčešće kao posledica povrede, udružena s drugim problemima.

\"РезултатGlaukom

To je stanje relativno retko kod dece, a karakteriše ga visok očni pritisak. Uzrok može biti preterano ili preslabo lučenje suza, a upozoravajući znaci su povećanje oka, pojačano suzenje, preosetljivost na svetlost, glavobolja, mučnina, povraćanje, pojava aure duginih boja oko izvora svetlosti. I kod dece i kod odraslih glaukom obavezuje na redovnu kontrolu.

Pojačano suzenje

Javlja se kod novorođenčadi kada je sistem za normalno lučenje suza blokiran i sprečava prirodan tok suza. One se nakupljaju i slivaju niz obraze čak i kada dete ne plače. Može se nakupljati i krmelj u uglu oka, uz oticanje i crvenilo kapaka.

\"Резултат

Izvor: www.kurir.rs