Trudnoća

Odricanje odgovornosti

Sav materijal koji je preuzet sa interneta, ukoliko to nije drugačije navedeno smatra se javno dostupnim. U slučaju da postoji bilo koji problem ili greška u vezi s autorskim pravima na određeni materijal, povreda autorskih prava je učinjena nenamerno. Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sav sporni materijal biće uklonjen u najkraćem mogućem roku sa sajta.

MAME SA BEBCA REKLE : OVO JE NAJBOLJE PORODILIŠTE U SRBIJI !

Najbolja usluga i tretman, pokazuju rezultati istraživanja Kakva su nam porodilišta

Svakog dana do ovog porodilišta na Dedinju dođe do šest novih beba, a kapacitet porođaja je do 1800 beba na godišnjem nivou.

Za ovo porodilište se najčešće može čuti da je za porodilje mesto za „svetski tretman“, a još je tačnije da žene tamo mogu dobiti epiduralnu anesteziju u bilo koje doba. Mame su zadovoljne negom i odnosom lekara, a njihove bebe su zbrinute na najbolji mogući način. Sve su to kriterijumi zbog kojih je KBC „Dr Dragiša Mišović“ proglašeno za najbolje porodilište u Srbiji.

Pročitaj više

TRUDNIČKO BOLOVANJE – RADI ODRŽAVANJA TRUDNOĆE

Trudničko bolovanje predstavlja pravo zaposlenih trudnih žena, isključivo u radnom odnosu kod Poslodavca, i može se otvoriti odmah na početku trudnoće, u trajanju od 30 ili više dana. U prvih 30 dana, naknadu zarade isplaćuje poslodavac iz svojih sredstava, a ukoliko je potrebno produženje bolovanja preko 30 dana, zaposleni se upućuje lekarskoj komisiji koja će proceniti da li je potrebno dalje produženje bolovanja. Ukoliko komisija produži bolovanje preko 30 dana usled odredjenih komplikacija u vezi s održvanjem trudnoće, poslodavac vrši obračun naknade zarade, i dostavlja ga matičnoj filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, koja utvrđuje pravo na naknadu i njenu visinu.

Pročitaj više

PLAĆENO PORODILJSKO I ZA ŽENE ANGAŽOVANE PO UGOVORU O DELU

Poljoprivrednice, preduzetnice, ali i buduće majke angažovane po osnovu ugovora o delu ili ugovora o povremenim poslovima, od 1. jula moći će da računaju na naknadu za rođenje deteta. Tada počinje primena Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koji je u Skupštini Srbije usvojen sredinom decembra. Prema trenutno važećem zakonu, naknadu za rođenje deteta mogu da dobiju samo majke koje su u radnom odnosu na neodređeno ili određeno vreme.

Prikaži više

HORMON TRUDNOĆE: ŠTA JE BETA HCG I KAKO SE MENJAJU NJEGOVE VREDNOSTI?

Beta HCG je humani horionski gonadotropin. Drugi naziv mu je hormon trudnoće. Ovaj hormon se luči u tkivu posteljice bebe. Dijagnostički može da posluži za utvrđivanje trudnoće, ali i praćenje njenog toka.

Njegovo lučenje može da se registruje nekoliko dana nakon implantacije embriona u matericu. Na dan kada žena najčešće radi test za utvrđivanje trudnoće – prvog dana kada joj izostane menstruacija, što je u proseku 12 do 14 dana posle ovulacije – nivo Beta HCG-a u krvi je oko 100 IU/L, ali može biti i dosta viši ili niži. U slučaju višepolne trudnoće, nivo Beta HCG može biti značajno viši.

Pročitaj više

TEŽINA I VISINA BEBE U TRUDNOĆI

Doktor će na ultrazvuku moću da uoči veličinu i težinu vaše bebe. U prvim nedeljama nije moguće odrediti njene dimenzije, dok od drugog meseca, počinje da se meri bebina dužina.

  • Šesta nedelja – vaša beba je dugačka oko 5mm
  • Osma nedelja – vaša beba je dugačka oko 14mm
  • Deseta nedelja – vaša beba je dugačka 30mm, odnosno 3cm. Od sada može da se izmeri i njena težina. Ovoga puta bebac teži samo nekih 5g.
Pročitaj više

SAVETI ZA RELAKSACIJU TOKOM TRUDNOĆE

Svi smo čuli da je izbegavanje stresnih situacija najbolje rešenje. Taj savet kod trudnica ima još veću obavezujuću snagu, toliku da se može reći da je u pitanju dužnost. Naime, postoje žene koje zbog svih negativnosti koje stres nosi po zdravlje bebe odlaze na čuvanje, odnosno “održavanje” trudnoće. Zato mnoge buduće mame uzimaju trudničko bolovanje jer im poslovna atmosfera ne može osigurati život bez stresa.

Pročitaj više

ULTRAZVUK – GDE JE GRANICA?

Nije retka pojava da trudnica uradi 3 do 4 ultrazvučna pregleda već do 8 nedelje trudnoće. Da li je zaista neophodno toliko često raditi ultrazvučne preglede u trudnoći? Koja je svrha ?

Većina postojećih protokola koje su napravili svetski priznati i dokazani ginekolozi i koje su usvojila razna udruženja ginekologa i obstetričara u svetu predlaže oko 4 ultrazvučna preglada tokom trudnoće koja je „normalna“. Kod rizičnih trudnoća taj broj je nešto veći.

Pročitaj više

ČUDESNE BEBE: U STOMAKU PLAČU, SMEJU SE, ŠTUCAJU I UČE JEZIK

Pročitaj više

PSIHOFIZIČKA PRIPREMA TRUDNICA ZA POROĐAJ

Zahvaljujući psihofizičkoj pripremi trudnica može da aktivno učestvuje u porođaju i na taj način olakša dolazak na svet svojoj bebi.

Psihofizička priprema za porođaj ima za cilj da pripremi trudnicu za porođaj, kako bi na svet donela zdravu i vitalnu bebu. To se postiže upoznavanjem žene sa tokom porođaja, procedurama koje se primenjuju u porodilištu i njenom aktivnom ulogom u svim fazama porođaja – naročito u poslednjoj, kada se beba rađa.

Pročitaj više

NAJBOLJE TEHNIKE UBLAŽAVANJA POROĐAJNOG DOBA

Porođajni bolovi su ono što najviše brine svaku trudnicu – koliko su jaki, da li su izdržljivi, kako ih ublažiti i kako se izboriti sa njima bez primanja anestezije. Mnoge mame imaju trikove kako možete da izbegnete bilo koju vrstu anestezije, a da pritom ublažite porođajne tegobe. Za neke od ovih tehnika potrebno je istrajno vežbanje tokom cele trudnoće.

Vežbe disanja su ključne za sve stresne situacije u kojima se naš organizam bori sa uticajima na koje nije navikao, što je slučaj i sa porođajem. 

Duboki udisaji i izdisaji tokom samog porođaja su od ključnog značaja za skretanje misli sa samog bola. Fokusiranjem na bol samo mu pridajete veći značaj i uticaj nad svojim telom, zato je bitno koncentrisati se i fokusirati se na duboko disanje.

Prikaži više

BOLOVI U STOMAKU U RANOJ TRUDNOĆI

https://sveotrudnoci.com/wp-content/uploads/2018/03/trudnoca-tromobiciti.jpg

Bolovi kao menstrualni, jedni su od simptoma trudnoće i ne bi trebali da vas brinu previše. Ipak, vaš ginekolog treba da bude upoznat sa time kako se osećate, naročito ako imate neke bolove, pa se ne stidite da ispičate lekaru sve o grčevima koji vas muče.

Kada žena ostane u drugom stanju, prva tri meseca, njena materica se širi. Osetiće bolove poput menstrualnih, a biće i nelagodnog osećaja, jer materica širenjem pritiska ostale organe, poput bešike, bubregra, želudca i slično. Zbog toga se javlja učestalo mokrenje ( pritisak materice na bešiku ) ili mučnine ( pritisak na želudac ), kao i drugi simptomi.

Pročitaj više

STRES INKONTINENCIJA U TRUDNOĆI

Резултат слика за STRES INKONTINENCIJA U TRUDNOĆI

Većina trudnica će doživeti neki stepen stres  inkontinencije urina, koja se manifestuje kao nekontrolisano mokrenje ili prolaz male količine urina. Ova pojava se obično javlja prilikom kašljanja, kijanja, ili smeha. Vežbanje i dizanje teških predmeta može izazvati neželjeno mokrenje. Stres inkontinencija urina u trudnoći može biti blaža ili teška i može se dogoditi u bilo kojem trenutku za vreme trudnoće, ali se najčešće javlja u poslednjem tromesečju trudnoće.

Pročitaj više

KOLIKO SE TRUDNICA SME UGOJITI?Резултат слика за koliko se trudnica sme ugojiti

“Koliko se trudnica sme ugojiti u toku trudnoće? ” je često pitanje sa kojim se susrećemo u praksi.

U zdravoj trudnoći potrebe za kalorijama i hranjivim materijama blago rastu u odnosu na potrebe pre trudnoće. U narodu je poznato da „trudnice trebaju jesti za dvoje“ što često dovodi do prekomernog debljanja. Prekomerno debljanje pogoduje nastanku komplikacija u trudnoći, u porođaju kao i u kasnijem životu nakon trudnoće.

Pročitaj više

KEGELOVE VEŽBE – VEŽBE MIŠIĆA KARLIČNOG DNA

Kegelove vežbe jačaju mišiće dna karlice te tako oporavljaju tonus mišića nakon porođaja a pomoć su i u lečenju inkontinencije kod žena. Mišići karličnog dna zatvaraju u obliku broja osam tri otvora: uretru, vaginu i anus, a funkcija im je zadržati i podupreti organe na mestu prilikom povećanog pritiska u trbušnoj šupljini kod kijanja, kašljanja, smejanja, dizanja i nošenja tereta, tiskanja, kako bi sprečili nekontrolisani gubitak mokraće.

Pročitaj više

TOKSOPLAZMOZA U TRUDNOĆI

Ovo je retka, ali potencijalno vrlo opasna bolest kad je reč o trudnicama. O njoj se zbog toga često sa strahom priča i trudnice se pritom uplaše pogotovo ako su imale ili trenutno imaju mačku kao kućnog ljubimca.

 7 NAJVAŽNIJIH HRANLJIVIH MATERIJA U TRUDNOĆI

Sada kada ste trudni shvatate da je vreme koje trenutno živite posebno po mnogo čemu i upravo zbog toga, između ostalog i nosi naziv drugo stanje. Dosta žena u drugom stanju razmišlja o svojoj ishrani mnogo više nego pre trudnoće, pitajući se da li se zdravo hrane.

To je svakako opravdano, jer stara narodna mudrost kaže da žena u drugom stanju jede za dvoje. Znamo šta ste pomislili! Nemojte ovo koristiti kao izgovor da biste duplirali obroke. Da žena jede za dvoje znači da njena ishrana ima direktan uticaj na zdravlje bebe, kako trenutno tako i dugoročno posle rođenja, a veoma je važna i za zdravlje same trudnice.

Pročitaj više

RIBA U ISHRANI TRUDNICA

Riba i morski plodovi su važan deo balansirane ishrane trudnica. Odličan su izvor kvalitetnih proteina, zdravih omega-3 masnih kiselina, vitamina i minerala. Kalcijum se uglavnom nalazi u kostima i krljuštima, pa je korisno da se povremeno jede sitna riba.

Inače, morska riba sa­drži vi­so­ko­vred­ne pro­te­i­ne, a ima man­je ma­sti i ho­le­ste­ro­la od većine dru­gih vr­sta me­sa. Ge­ne­ral­no, ri­ba je nu­tri­tiv­no naj­bol­je iz­ba­lan­si­ra­na namirnica. Plodovi mora sadrže nešto manju količinu belančevina nego riba, ali više kolagena i gvožđa, zbog čega se malo duže vare.

Pročitaj više

SANJAJU LI BEBE U STOMAKUimage

Bebe pre rođenja provode neverovatnu količinu vremena u snu i tek oko tridesete nedelje počinje da se nazire ritam sličan onom kod odraslih, podeljen u četiri zasebne faze, od dubokog sna dobudnosti. Ključna razlika je, međutim, što i fetusi i novorođena deca najviše vremena provode u REM snu, za razliku od starije dece i odraslih ljudi, a ta se faza povezuje sa sanjanjem.

TRI  POJAVE U TRUDNOĆI I RAZLOZI ZA TE POJAVE !

Kako nauka napreduje, tako saznajemo nove razloge zbog čega se osećamo tako kako se osećamo. Međutim i dalje postoje stvari koje nauka nije objasnila niti dokazala razlog njihovog javljanja, već samo nagađa.

Pročitaj više

MALI VODIČ ZA ORALNO ZDRAVLJE TRUDNICAРезултат слика за oralno zdravlje trudnica

O zdravim zubićima vaše bebe ključna je briga za oralno zdravlje mame pre i tokom trudnoće.

Iako je trudnoća sigurno najlepše razdoblje u životu svake žene, to je i period brojnih promena na koje se žensko telo, u vrlo kratkom vremenu, mora navići: endokrinih, imunoloških, metaboličkih, dermatoloških, vaskularnih, emotivnih, ali i drugih promena.

Svaka je trudnoća priča za sebe i svim je budućim mamama uvek zajednički jedan jedini cilj: roditi zdravu bebu, ali i očuvati svoje sopstveno zdravlje jer jedino je zdrava, srećna i zadovoljna mama ona koja će svojoj bebi moći dati svoj maksimum, a oralno zdravlje je itekako važan činioc u očuvanju celokupnog zdravlja trudnice.

Pročitaj više

KAKO SPREČITI PARODONTITIS KOD TRUDNICA ?

Nažalost, veliki broj naučnih istraživanja upućuje na to da parodontitis može uzrokovati prevremeni porođaj i zato se ovo oboljenje smatra jednim od faktora rizika i za prevremeni porođaj, ali i za probleme u trudnoći i malu porođajnu težinu te se obavezno mora držati pod kontrolom za vreme trudnoće.

Pročitaj više

MIOMI U TRUDNOĆI

Miomi se u trudnoći ultrazvučnim pregledom otkrivaju u oko 3% trudnica ( studija rađena u USA na 64 ooo trudnica).  Ovi autori su naveli i da se miomi češće otkrivaju kod trudnica starosti 30-35 godina. Česci su kod gojaznih trudnica. Miomi dovode u trudnoći do komplikacija : prevremenih porođaja, spontanih pobačaja, prevremenog prsnuća plodovih ovojaka “vodenjaka”, placente previje ( prednjačeće posteljice). krvarenja u trudnoći …

Kako ce miomi uticati na trudnoću zavisi od veličine mioma , broja i lokalizacije.

Pročitaj više

SAVET TRUDNICAMA: MASAŽA MOŽE POMOĆI DA IZBEGNETE EPIZIOTOMIJU

Ovaj proces treba početi u 34. nedelji trudnoće i sprovoditi svakodnevno.

Epiziotomija ili rezanje međice vrlo se često izvodi u našim porodilištima kako bi se olakšao proces vaginalnog porođaja i sprečilo pucanje, prvenstveno kod prvorotki. Ipak, istraživanja pokazuju da se broj epiziotomija i oštećenja mekog izlaznog dela porođajnog kanala može smanjiti adekvatnom pripremom trudnice za porođaj, koja obuhvata i masažu tkiva međice i pripremu za njeno širenje.

Perinealnom masažom povećava se elastičnost međice, što može dovesti do izbegavanja epiziotomije i neprijatnog osećaja koji prati oporavak od ovog reza. Žene koje su izvodile ovu masažu imale su 15 posto manju učestalost epizotomije u odnosu na one koje je nisu izvodile. Takođe, one koje su je izvodile i imale su epiziotomiju, manje su se žalile na bol u području međice tri meseca nakon porođaja.

Pročitaj više

VREME U KOME SE OD TRUDNICA I MAJKI OČEKUJE DA BUDU MANEKENKE

Arik Sigman u knjizi “Savršeno telo – srećan život? Kako žudnjom za savršenim telom uništavamo sreću” (Psihopolis, 2018) kaže da je previše često morao da ispravlja probleme nastale zbog poremećaja u ishrani, a i sam kao otac, kaže, ne bi voleo da njegove ćerke pod “kulturološkim nasiljem” poveruju da su debele. Kaže da osetljivost žena na vlastito telo nije razumeo dok nije zašao u zrelo doba, ali da je istinsko prosvetljenje doživeo kada mu je prvi put postavljeno pitanje “da li me ova haljina čini debelom.” Savet Džordža vašingtona da je uvek najbolje biti iskren, nije mu bio od velike pomoći jer je odgovorio: “Ne dušo, tvoje salo te čini debelom.”

Pročitaj više

POKRETI I UDARCI BEBE U TRUDNOĆI

Tokom trudnoće izmedju 18.i 24. nedelje većina žena počinje da primećuje lepršanje u stomaku. Rani znaci fetalnog pokreta mogu biti jedva primetni, ali kako se vreme odmiče sve se više oseća gimnastika bebe. Pokretima se još više izražava emotivna veza-približavanje majke i bebe. Svakoj trudnici je važan momenat brojanje pokreta ploda-praćenje zdravlja i razvoja.

Pročitaj više

ŠTA OBAVITI PRE ODLASKA U BOLNICU?

Резултат слика за TRUDNICAPitali smo mame šta je to što definitivno treba da se uradi neposredno pre porođaja. Neke su nam govorile iz ličnog iskustva, a neke na osnovu kajanja što to nisu uradile, a potom su shvatile da je trebalo.

Očistite kuću

Kada beba stigne, svakako nećete imati puno vremena za čišćenje kuće, posebno ne za generalno sređivanje. Stoga je odlična ideja zamoliti nekoga da vam pomogne u čišćenju, ukoliko ne možete finansijski priuštiti nekoga ko će sve to uraditi umesto vas. 

Pročitaj više

REKREACIJA I SPORT ZA TRUDNICE

Trudnoća nije bolest i, ako se sve odvija bez komplikacija, nema razloga za prestanak telesne aktivnosti i bavljenja sportom.

U drugom tromesečju buduća majka navikava se na sve veći stomak, pomalo je zbog stomaka nespretna, ali trudnoća je sigurnija i stabilnija.


MASAŽA U TRUDNOĆI

Pitanja poput  “Da li je dozvoljena masaža u trudnoći, kako mi može masaža pomoći, koliko često smem da idem na masažu, ko je obučen za rad sa trudnicama, gde da nađem obučenog terapeuta za moje stanje, kako li se izvodi masaža trudnica?” su samo neka od čestih pitanja koja muče trudnice. Slaba cirkulacija i pojava otoka na nogama, takođe retko zaobilaze trudnicu.

Masaža može biti od velike pomoći u ublažavanju tegoba u trudnoći, ali ona mora biti posebno prilagođena. Masaža trudnice smanjuje bol u leđima, poboljšava san, cirkulaciju krvi i limfe i tako smanjuje oticanje ekstremiteta, priprema mišiće za porođaj, oslobađa od mentalnog i fizičkog umora.

Pročitaj više


ANTIBIOTICI U PERIODU TRUDNOĆE I DOJENJA

Rezultat slika za pregnant and antibiotics

Termin antibiotic prvi put je primenjen početkom prošlog veka. Danas antibiotici predstavljaju jednu od najčešće korišćenih grupa lekova. Primenjuju se u lečenju velikog broja različitih infekcija. Međutim, njhova primena često nije racionalna, što može da ugrozi zdravlje bolesnika ali i da dovede do nastanka rezistencije mikroorganizama. Posebno osetljivu kategoriju pacijenata predstavljaju trudnice kao i žene u period dojenja. Bakterijske infekcije kod njih zahtevaju upotrebu antibiotika ali pri tome posebnu pažnju treba posvetiti izboru odgovarajućeg leka. Naime kada je u pitanju upotreba antibiotika u period trudnoće treba imati u vidu da antibiotic prolaze kroz posteljicu I kroz krv majke stižu do ploda.

Pročitaj više

SPISAK NEOPHODNIH STVARI ZA BEBU


12 RAZLIKA IZMEĐU PRVE I DRUGE TRUDNOĆE

U iščekivanju prvog deteta buduće majke obično mnogo istražuju, čitaju knjige, vode računa o ishrani, paze na unos kofeina i sanjare. Sanjare danima i noćima kako će to njihovo maleno čudo izgledati kada dođe na svet.
U drugoj trudnoći je sve drugačije, ne lošije ili bolje, nego drugačije. Prednost je što otprilike znate na šta trebate da se pripremite. Ali, ni to nije garancija, jer kako porođaj, tako i trudnoća vrlo često budu potpuno drugačije.
Pročitaj više

PRVI TEST MYPRENATAL BY VERITAS

Prvi Test myPrenatal by Veritas Genetics je neinvazivni skrining test, koji daje pouzdan odgovor o zdravlju hromozoma Vaše bebe. Ovaj test analizira fetalnu cirkulišucu DNK (engl. cell free DNA) iz male količine uzorka majčine krvi.

Svaka trudnoća može da nosi rizik na abnormalnosti, bez obzira na godine starosti, porodičnu anamnezu ili opšte zdravlje trudnice. Geni diktiraju gotovo sve u naši telima. Prilikom umnožavanja DNK, tj. genetskog materijala, vrlo često bez posebnog razloga može doći do slučajne greške ili grešaka, koje se akumuliraju i ispoljavaju u vidu neke od  abnormalnosti.

DABL i TRIPL TEST, AMNIOCENTEZA, BIOPSIJA HORIONSKIH ČUPICA

Dabl test je skrining test prvog tromesecja. To je kombinovani test – sastoji se od ultrazvučnog pregleda i analize krvi. Dobijeni rezultati se obraduju, tako što im se dodaju individualni parametri, kao što su godine i težina trudnice, podaci o tome da li je trudnoća jednoplodna ili višeplodna, da li je do nje došlo vantelesnom oplodnjom ili prirodno, kao i prisustvo hroničnih oboljenja. Uzimaju se u obzir navike trudnice, poput konzumiranja cigareta.

Pročitaj više

Srodna slikaPLACENTA ILI POSTELJICA

Posteljica snabdeva vaše dete hranom. To je organ, koji je pričvršćen na unutrašnji zid materice. Na kraju trudnoće ona je teška otprilike 500 gr., široka otprilike 20-22 cm,  i ima poprečni presek od 2-4 centimetra. Sa bebom je spojena preko pupčane vrpce.

Najvažnije funkcije placente su:

Ona zadržava jednu vrstu luksuznog snabdevanja za bebu: velika ponuda majčine krvi, iz koje beba sebi po potrebi uzima novi kiseonik i hranjive supstance.

Ona zadržava mnogo štetnih sastojaka i uzročnika bolesti i ne dozvoljava im da prođu do bebe, te preuzima nepotrebne sastojke od bebe.

Pročitaj više

TRUDNOĆA I ORALNO ZDRAVLJE

Zbog verovanja da su stomatološki zahvati u trudnoći štetni, trudnice često izbegavaju posetu stomatologu. Taj je strah potpuno neosnovan.

Nezavisno od toga postoje li problemi u ustima, poželjno je posetiti stomatologa svaka dva ili tri meseca. Stomatolog će temeljno pregledati zube i zubno meso, izlečiti eventualne karijese i očistiti meke naslage i zubni kamenac. Redovno profesionalno čišćenje smanjiće mogućnost nastanka novih karijesa i gingivitisa.

Pročitaj više