Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

HIGIJENA BEBINOG NOSA

\"\"Za vreme sezone virusnih infekcija ni bebe nisu pošteđene, prenosioci su članovi porodice. Obzirom da im se imunitet razvija do treće godine života nije moguće sprečiti infekcije, posebno kod beba koje ne sisaju. Nekim bebama nos curi već u porodilištu kao posledica gutanja plodove vode.

Kada im je zapušen nos bebe su nervozne, plačljive, ne mogu da sisaju i spavaju. U sezoni grejanja je vazduh suv, pa je suvlja i sluzokoža nosa, pa beba čujno dišu što uplaši roditelje.

Veća deca znaju da izduvaju nos i tako izbace sekret, a šta sa bebinim nosem?

Kada je u pitanju čišćenje nosa novorođenčetu, najbolje je koristiti PHYSIOMER Baby sprej. Ima mekani vrh  sa granicnikom, tako da ne postoji opasnost od povređivanja nežnog bebinog nosa. Napravljen je od 100% prirodne, nerazblažene morske vode,  tako da se ispiranje nosa može vršiti koliko god puta treba.\"Резултат

  Koristi se za :

  • čišćenje i vlaženje sluznice nosa
  • obnavljanje sluznice nosa
  • zaštitu od isušivanja
  • omekšavanje krusti u nosu
  • čišćenje bebinih očiju

KAKO ČISTIMO NOS

\"\"U sezoni grejanja potrebnoje češće vlažiti sluznicu nosa kod beba i ispirati im nosić kako bi omogućili dobru prohodnost. Tada je dovoljno upotrebiti samo par mililitara PhysiomerBaby spreja u svaki nozdrvu.

Da bi bili sigurni da ćemo sve dobro uraditi, bebu stavimo da leži na leđima ali glava treba da bude sa strane da bi sprečili da dođe do zagrcnjavanja.

Dok beba ovako leži glavom okrenutom na stranu,  „gornja“ nozdrva se ispere, sačekamo minut, pa ponovimo radnju sa druge strane.

Fino mikrorasprišvanje omogućava da se sekret omekša i lakše izbaci, nekad bebe i kijanjem to urade same. Međutim, da bi bili sigurni da smo sve očistili, jer bebe još uvek ne znaju da dišu na usta, omekšali sekret najbolje je odstraniti  aspiratorom.

Kada beba napuni mesec dana, a desi se da  je nosić zapušen, tada je efikasnije da koristimo Physiomer Baby Hypertonic sprej. Vrh mlaznice je mekan i nežan za bebin nosić, a raspršivanjem se lako i bezbedno čisti nos, sekret skupimo aspiratorom.

Važno je da se bebin nos čisti svaki put, a naročito pre dojenja. Stručnjaci kažu da je očekivano u prvoj godini 6-8 prehlada i zato je važno da bezbedno i efikasno čistimo zapušen nos.

Jasmina Nikačević,

patronažna sestra