Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

TRUDNOĆA I ORALNO ZDRAVLJE

Zbog verovanja da su stomatološki zahvati u trudnoći štetni, trudnice često izbegavaju posetu stomatologu. Taj je strah potpuno neosnovan.

\"\"Nezavisno od toga postoje li problemi u ustima, poželjno je posetiti stomatologa svaka dva ili tri meseca. Stomatolog će temeljno pregledati zube i zubno meso, izlečiti eventualne karijese i očistiti meke naslage i zubni kamenac. Redovno profesionalno čišćenje smanjiće mogućnost nastanka novih karijesa i gingivitisa. Sve veće karijese treba sanirati što pre da ne bi izazvali komplikacije i širenje infekcije. U slučaju da postoji potreba za složenijim stomatološkim zahvatima, stomatolog će u dogovoru s ginekologom odlučiti kada je najpovoljnije vreme za takav zahvat da se ne našteti ni trudnici ni plodu. Povećan oprez potreban je kod patoloških i rizičnih trudnoća.

 

Klice mlečnih zuba počinju da se stvaraju već u 6. nedelji intrauterinog života, a klice prvih stalnih zuba u 4. mesecu trudnoće. Buduća majka, sprovodjenjem odgovarajućih higijensko – dijetetskih mera može umnogome doprineti oralnom zdravlju svog deteta. Raznovrsna ishrana trudnice, sa optimalnim količinama vitamina, mineralnih materija, belančevina, masti i ugljenih hidrata, neophodna je, kako za pravilan razvoj i rast embriona, tako i za razvijanje zdravih mlečnih i, kasnije, stalnih zuba.

U dogovoru sa ginekologom, trudnici se ordiniraju FLUOR PREPARATI u odgovarajućim dozama, koji obezbedjuju izgradnju kvalitetne gleđne supstance kod deteta. Trudnica bi trebalo da se redovno kontroliše kod svog stomatologa svakog drugog meseca. Stomatolog informiše pacijentkinju o neophodnosti održavanja besprekorne oralne higijene i o značaju uklanjanja mekih i tvrdih zubnih naslaga – zubnog kamenca i konkremenata.

\"epulis\"Zbog intenzivnih hormonskih promena, kod trudnica se često javljaju inflamatorne (zapaljenske) promene na paradontalnim tkivima, naročito na desnima, i one se manifestuju hipreplazijom – bujanjem, otokom i krvarenjem desni. U takvim slučajevima, naročito ako se oralna higijena ne sprovodi pravilno, javlja se čitav niz patoloških procesa. Zapaljene desni nisu više priljubljene uz vratove zuba, te se u tim medjuprostorima zadržavaju ostaci hrane, meke naslage, koji su idealna podloga za razvoj karioznog procesa.

 

Ako je za lečenje zuba neophodno rendgensko snimanje, tada je to najbolje uraditi nakon 12. nedelje trudnoće jer je plod u prvom razdoblju trudnoće najosetljiviji na spoljašnje utjicaje. Iako je za rtg zuba potrebno minimalno zračenje, a sam objekt snimanja udaljen je od materice, potrebno je poduzeti preduzeti mere zaštite (olovna kecelja) i uvek je bolje primeniti digitalne tehnike snimanja.

Digitalne rtg tehnike imaju prednost pred klasičnima jer zrače 80% manje od klasičnih uređaja.

 

Smeju li se koristiti anestetici?

Kod nas je uvreženo mišljenje da se trudnicama ne sme dati anestezija jer je štetna, što je potpuno pogrešno. Štetnost anestetika koji se upotrebljavaju u stomatologiji nije dokazana. Veće količine anestetika mogu štetiti u poodmakloj trudnoći, ali je njihova primena u ranoj trudnoći potpuno sigurna. Najbolje je primenjivati minimalne količine anestetika, ali koje su dovoljne da osiguraju bezbolnost prilikom zahvata.

Ako je u stomatološku terapiju potrebno uključiti antibiotike ili analgetike, stomatolog će prepisati one koji nisu štetni za majku i dijete. Od antibiotika najsigurniji su oni iz grupe penicilina. Svakako treba izbegavati tetraciklin, koji izaziva trajna obojenja na zubima deteta i smetnje u rastu noktiju i kostiju. Od analgetika trudnicama se prepisuju oni na bazi paracetamola. Aspirin i nesteroidne protivupalne lekove treba svakako izbegavati.

Uz saglasnost ginekologa, buduća majka se može bez ikakvih negativnih posledica na trudnoću, podvrgavati stomatološkim intervencijama. Stomatološka ordinacija ,,DENTAL VORTEX “ raspolaže anesteticima, čija je upotreba dozvoljna kod trudnica, te su sve intervencije potpuno bezbolne. Izuzete su samo trudnice sa visoko rizičnom trudnoćom. Buduća majka se u ordinaciji i edukuje, tj. dobija bitne informacije, kao što su :

  • kako DOJENJE i sam AKT SISANJA utiču na pravilan rast i razvoj lica i vilica deteta.
  • kako da NE FORMIRA I NEPOTREBNO NAVIKAVA ODOJČE NA SLATKO. To podrazumeva da se odojče NE NAVIKAVA na cucle – varalice, i to naročito ne na one, umočene u slatke proizvode (med, šećer, gusti sokovi) budući da to dovodi do najteže forme karijesa – CIRKULARNOG KARIJESA.
  • kada početi sa pranjem zuba
  • kada zakazati prvi stomatološki pregled deteta.