Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

DOJENJE SMANJUJE RIZIK OD SRČANIH OBOLJENJA MAJKE

\"\"Treba li nam još jedan razlog za razmatranje dojenja? Već smo čuli za mnoge prednosti koje imaju dojene bebe – od jačanja imunog sistema do smanjenjog rizika od astme, alergija i infekcije ušiju, kao i smanjenog rizika od gojaznosti. Prednosti dojenja se ne završavaju kod bebe. Majke koje doje imaju manji rizik od postporođajne depresije i određenih bolesti kao što su rak dojke i jajnika. Dojenju je takođe pripisano da pomaže porodiljama da lakše izgube višak kilograma.

Sada mame mogu dodati još jednu prednost ovoj listi. Nova studija je otkrila da mame koje doje imaju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti kasnije u životu. Ova nova studija, objavljena u časopisu Američkog udruženja za srce, otkrila je da mame koje su dojile imaju 10 odsto manju verovatnoću za razvoj bolesti srca i moždanog udara (tokom perioda ispitivanja) u poređenju sa majkama koje nisu dojile. Istraživači su proučavali 300 000 kineskih žena starosti od 30 do 79 godina tokom osam godina i utvrdili da, što su žene duže dojile – to je manji rizik od razvoja srčanih bolesti.

\"РезултатOvo je ustanovljeno i na studiji iz 2015. godine u kojoj su istraživači počeli da istražuju kardiovaskularno zdravlje 846 žena pre trudnoće 1985. godine. Dvadeset godina kasnije, 2005. godine, oni su tim ženama ultrazvukom merili debljinu njihovih karotidnih arterija – indikator za aterosklerozu koja može dovesti do bolesti srca i moždanog udara. Naše karotidne arterije transportuju krv iz srca u mozak. Ako zidovi arterija očvrsnu ili zadebljaju – to opterećuje kardiovaskularni sistem i može doći do bolesti srca.

Istraživači su otkrili da, što su duže žene dojile – to je manji rizik za ovakvo očvršćavanje arterija. Takođe su otkrili da je 17 odsto žena koje su dojile mesec dana ili kraće imale aterosklerozu, u poređenju sa 11 odsto žena koje su dojile 10 meseci ili duže.

Studija koja je objavljena u časopisu Obstetrics & Gynecology nije odgovorila na pitanje zašto dojenje može da smanji ukupni rizik od srčanih bolesti majke. Međutim, istraživači misle da, dok trudnoća može da dovede do opterećenja na ženskom kardiovaskularnom sistemu, dojenje može da pomogne da se zdravlje majke vrati u stanje pre trudnoće.

Šansa za poboljšano kardiovaskularno zdravlje daje mamama još jedan dobar razlog da doje svoje bebe.

 

Izvor: mnn.com