Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

MALI VODIČ ZA ORALNO ZDRAVLJE TRUDNICA

O zdravim zubićima vaše bebe ključna je briga za oralno zdravlje mame pre i tokom trudnoće.

Iako je trudnoća sigurno najlepše razdoblje u životu svake žene, to je i period brojnih promena na koje se žensko telo, u vrlo kratkom vremenu, mora navići: endokrinih, imunoloških, metaboličkih, dermatoloških, vaskularnih, emotivnih, ali i drugih promena.

Svaka je trudnoća priča za sebe i svim je budućim mamama uvek zajednički jedan jedini cilj: roditi zdravu bebu, ali i očuvati svoje sopstveno zdravlje jer jedino je zdrava, srećna i zadovoljna mama ona koja će svojoj bebi moći dati svoj maksimum, a oralno zdravlje je itekako važan činioc u očuvanju celokupnog zdravlja trudnice.

Nebrojeno ste puta, drage trudnice, čule kako je briga za vaše oralno zdravlje i pre trudnoće, ali i za vreme same trudnoće, vrlo važna jer je adekvatna briga za zdravlje usne šupljine zalog za buduće zdravlje ne samo majke, već i deteta. Ali, pre svega, potrebno je razjasniti neka verovanja ukorenjena već stotinama godina u našem narodu.

Ostavimo narodne priče u 19. i 20. veku

Uz oralno zdravlje trudnice u narodu se provlači nekoliko mitova koje bi trebalo raskrinkati jednom za uvek. Nekad se govorilo kako će svakom trudnoćom trudnica izgubiti jedan zub i zaista je u vreme naših baka ta izreka vredela jer je zbog nedovoljne oralne higijene i izbegavanja poseta stomatologu u to doba često dolazilo do upala desni, karijesa i posledičnog gubitka zuba.

Mi ipak živimo u 21. veku, u vremenu kada je lestvica higijenskih standarda podignuta na jedan sasvim novi nivo, kada su žene navikle na redovne sistematske i stomatološke preglede te gubitak zuba više nije opcija – ni za jednu jedinu trudnicu.

Drugi narodni mit je vezan uz izbegavanje poseta stomatologu za vreme trudnoće – stomatolog se u trudnoći nikako ne sme zaobilaziti jer on je najbolji prijatelj i vašeg osmeha, ali i zdravih zubića vaše bebe. Stomatolog će vam dati savete o oralnom zdravlju, preispitati vaše prehrambene navike, zaštititi zube od karijesa, proceniti u kakvom su stanju vaše desni i ukratko, sprečiće će na vreme nastanak bilo kakvih problema u usnoj šupljini koji bi se mogli pojaviti za vreme trudnoće. Od problema, na prvom bi se mestu, mogli pojaviti karijes i gingivitis ili čak parodontitis, a ovaj poslednji u nizu – parodontitis, mogao bi prilično zakomplikovati i vašu trudnoću.

Hormoni uzrokuju brojne promene

Dobro je poznato kako se u trudnoći zbog povećanog delovanja hormona i fluktuacije nivoestrogena i progesterona, javlja i povećana sklonost upalama desni. U razdoblju trudnoće desni postaju lako otečene i vrlo osetljive te u slučaju da trudnica ne brine dovoljno za svoje oralno zdravlje zubni plak može postati odlična podloga za rast bakterija i posledične upale zubnog mesa – gingivitis i parodontitis. Osim toga, u trudnoći se javlja i povećana kiselost pljuvačke koja može biti uzrokovana i trudničkim jutarnjim mučninama, ali i promenom ishrane – treba znati kako je povećana kiselost svakako jedan od uzroćnika koji pogoduju nastanku karijesa.\"Curaprox

Kako bi se uklonila opasnost od nastanka karijesa, sve buduće majke je potrebno upozoriti na neophodnost ispravne oralne higijene i obavezno uklanjanje zubnog plaka. Savetuje se korišćenje četkica za zube sa sintetskim, mekanim vlaknima, zaobljenim krajevima i kratkom glavom, a zubna pasta neka bude ona s fluorom, ali bez abrazivnih čestica koje bi mogle oštetiti vašu zubnu gleđ. Pored četkice i paste za zube savjetuje se korišćenje i zubnog konca te po potrebi tuš za usta. U slučaju da trudnica pati od jutarnjih mučnina, savetuje se da se uvek, nakon izbacivanja sadržaja želuca, zubi operu, a usta isperu vodom jer kiselina može nagristi zubnu gleđ.

Kako se hraniti za vreme trudnoće?

Za vrijeme trudnoće neophodno je smanjiti unos šećera jer šećer zajedno sa lošom higijenom dovodi do stvaranja karijesa, zato vodite računa da ne uzimate šećer između obroka. Tokom trudnoće svaki plod od majke dobija sve što je potrebno za rast i razvoj te je trudnicama neophodna zdrava i raznovrsna ishrana sa belančevinama, ugljenim hidratima, mastima, kalcijumom, gvožđem, fosforom i dr. Nedovoljna i jednolična ishrana nažalost može uzrokovati poremećaje mineralizacije mlečnih zuba kod deteta.

Zakažite prvi kontrolni pregled čim saznate da ste trudni

Već na samom početku trudnoće, u prvom trimestru, odlučite se na prvi kontrolni pregled i posetu svom stomatologu te tako osigurajte optimalno oralno zdravlje – svoje, ali i bebino. U prvom trimestru je potrebno odstraniti zubni kamenac i napraviti detaljan pregled stanja u vašim ustima. Trudnicu je potrebno uputiti u detalnu i pravilnu negu zuba kao i važnost zaštite zuba topikalnom fluoridacijom te joj objasniti kako je nega zuba za vreme trudnoće i za nju i za bebu od izuzetnog značaja.

Kako se tokom prvog tromesečja trudnoće razvija najveći broj organa deteta (to je period trudnoće poznat i po nazivu “vreme organogeneze”), on predstavlja i najznačajniji deo trudnoće za razvoj ploda. Upravo je iz tih razloga veliki broj stomatologa saglasan kako je u cilju smanjenja bilo kakvog potencijalnog rizika po plod, invazivnije terapijske zahvate sigurnije odložiti za drugo tromesečje. No, postoje neka stanja trudnica koja zahtevaju neodgodno lečenje, a ipak se mogu obaviti s minimalnim rizikom.

Smem li koristiti lekove za vreme trudnoće?

U pogledu uzimanja lekova tokom trudnoće treba biti oprezan. U cilju neophodnog lečenja prihvatljivi antibiotici su penicilin i njegovi derivati – amoksicilin (ako ne postoji alergija na penicilin), klindamicin, ali ne i tetraciklini koji mogu prouzrokovati obojenost, kako mlečnih tako i trajnih zuba deteta. Ako zbog bolesti trudnica treba uzeti antibiotik, treba joj uvek ukazati na štetnost antibiotika iz grupe tetraciklina.

Od analgetika kod zubobolje moguće je bez posledica uzeti preparate koji sadrže paracetamol, ali treba biti oprezan kod uzimanja većih količina aspirina i lekova na bazi ibuprofena (Brufen). Anestetici koji se upotrebljavaju u stomatologiji kao što su novokain ili lidokain mogu proći kroz placentarnu barijeru koja mnogim lekovima sprečava prolazak prema plodu, no doze anestetika koje se koriste pri radu u stomatološkim procedurama su izuzetno male i sigurne.

Posete stomatologu po tromesečjima

Prvo tromesečje trudnoće

U ovom periodu treba staviti naglasak na stomatološki pregled i dobru oralnu higijenu – pranje zuba posle svakog jela, kako bi se naslage hrane i kamenca na zubima koji vode ka upali otklonili. Od velikog je značaja davanje saveta trudnicama o važnosti održavanja higijene usne šupljine tokom trudnoće kako bi se sačuvalo zdravlje zuba i usne šupljine. Trudnice, naročito u prvom tromesečju trudnoće, često imaju mučninu i jutarnja povraćanja, a u težim slučajevima i češća povraćanja. Posle takvih epizoda neophodno je oprati zube četkicom, isprati usnu šupljinu, a u slučaju povraćanja neutralizovati kiselost prouzrokovanu povraćanjem želudačnog sadržaja.

Drugi oblici lečenja zuba se obično odlažu za vreme posle trudnoće, a mnoga hitna lečenja, ako je to moguće, zakazuju se u drugom tromesečju trudnoće.

Drugo tromesečje

Takođe, i u ovom tromesečju trudnoće preporučuje se vrlo ozbiljno pridržavanje savetima vezanim uz higijenu usne šupljine. Neophodna lečenja zuba su u ovom periodu trudnoće relativno komforna i sigurna.

Treće tromesečje

Ako se ukaže potreba, treći trimestar je najpogodnije vreme za terapiju upale i otoka desni. Posete stomatologu trebaju biti kratke jer se u to vreme trudnica već neprijatno oseća u zubarskoj stolici.

\"Резултат

www.ortoimplant.hr