Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

KAKO SPREČITI PARODONTITIS KOD TRUDNICA ?

Nažalost, veliki broj naučnih istraživanja upućuje na to da parodontitis može uzrokovati prevremeni porođaj i zato se ovo oboljenje smatra jednim od faktora rizika i za prevremeni porođaj, ali i za probleme u trudnoći i malu porođajnu težinu te se obavezno mora držati pod kontrolom za vreme trudnoće.

\"\"

Parodontitis je hronična bolest potpornog aparata zuba koji se stručno naziva parodont. Njemu pripadaju desni ili gingiva, cement zuba koji prekriva površinu korena zuba, vezivna vlakna koja učvršćuju zub odnosno dezmodont i koštani nastavak gornje i donje vilice u kojima su smešteni zubi. Parodontitis uzrokuju bakterije koje se, inače normalno prisutne u ustima, usled nedovoljne higijene počnu nekontrolisano razmnožavati.

Manjak vitamina, minerala i proteina, krvne bolesti i dijabetes ubrzaće će nastanak parodontitisa, kao i hormonske promene poput trudnoće, puberteta i menopauza, potom bolesti veziva, osteoporoza, psihosomatski poremećaji i neki lekovi.

Parodontitis ćemo kod trudnica sprečiti redovnim četkanjem svih stranica zuba i desni kružnim pokretima, upotrebom zubnog konca i redovnim posetama stomatologu. Na prve znake oticanja zubnog mesa i krvarenja treba upozoriti stomatologa te tražiti uputstva o najprimerenijem načinu četkanja. Četkanjem zuba moguće je uklanjanje samo mekih naslaga plaka, ali ne i zubnog kamenca, a stomatolog će ukloniti kamenac ultrazvučnim aparatom i/ili ručnim instrumentima. Brojne paste za uklanjanje kamenca koje se pojavljuju na tržištu visoko su abrazivne i dugotrajnim korišćenjem mogu izazvati oštećenja zuba.

Već samim uklanjanjem uzroka bolesti upalni se proces zaustavlja. Pod lokalnom anestezijom hirurški se uklanja hronično upalno tkivo zubnih džepova, a u pojedinim slučajevima potrebne su, također bezbolne, veće operacije. Kako antibiotici slabo dosežu džepove i oralno lečenje antibioticima ima slabiji uspeh, pronađene su nove metode direktnog postavljanja antibiotika u džepove. Lokalno nanošenje antibiotika samo je jedna od pomoćnih metoda u lečenju i nikako nije dovoljno bez potpune higijene.

Ako ste trudnica, a imate i najmanju naznaku parodontne bolesti – krvari vam zubno meso, crveno je i izgleda otečeno, nemojte brinuti jer će brigu i stres osetiti i vaša beba, ali i u njenom i u svom najboljem interesu ne propustite zakazati pregled kod vašeg stomatologa koji je najkompetentniji proceniti vaše oralno zdravlje i koji će vam nakon pregleda dati najbolje opcije za daljnju terapiju.