Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

MIOMI U TRUDNOĆI

Miomi se u trudnoći ultrazvučnim pregledom otkrivaju u oko 3% trudnica ( studija rađena u USA na 64 ooo trudnica). Ovi autori su naveli i da se miomi češće otkrivaju kod trudnica starosti 30-35 godina. Česci su kod gojaznih trudnica. Miomi dovode u trudnoći do komplikacija : prevremenih porođaja, spontanih pobačaja, prevremenog prsnuća plodovih ovojaka “vodenjaka”, placente previje ( prednjačeće posteljice). krvarenja u trudnoći …

Kako ce miomi uticati na trudnoću zavisi od veličine mioma , broja i lokalizacije.\"Резултат

Porođaji kod mioma se česce završavaju carskim rezom. Miomi preko 5 cm vezuju se za češće komplikacije u trudnoći. Položaj mioma utiče i na polozaj bebe u materici zbog toka se česci položaji ( prezentacije) beba karlicom nego glavicom i to dovodi najčesce do indikacije za završavanje porođaja carskim rezom.

Zanimljivo je da u istoj studiji nije se otkrila razlika u komplikacijama kod mioma preko 5 cm i preko 10 cm . Nisu bile česce komplikacija sa miomima preko 10 cm.

Miomi se cesto otkrivaju pre trudnoće, ali uglavnom se otkriju na prvom ultrazvučnom pregledu.

S Obzirom da je ishod nepredvidiv, žene koje imaju miome treba savetovati da zatrudnjuju pre nego se odluče na operativno lecenje mioma. Ako dođe do spontanih pobačaja, onda treba hirurškim lecenjem odstraniti miome ( Myomectomia) i planirati trudnocu.