Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

RODITELJI LOŠE PROCENJUJU KOLIČINU ŠEĆERA U HRANI KOJU NUDE DECI

\"\"

Voćni jogurt prosečno sadrži čak sedam kockica šećera po pakovanju, a sveže i toplo pecivo od belog brašnaisto je kao da ste pojeli nekoliko kriški belog hleba…

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da bi dnevni unos šećera trebalo da bude manji od 10 odsto ukupnog dnevnog energetskog unosa, odnosno u dnevnom unosu od 2000 kalorija na šećer bi trebalo da \“odlazi\“ 10 kockica (i manje).

Ipak, nemački naučnici sa Instituta Maks Plank upozoravaju da većina roditelja ne zna hranljivu vrednost, niti količinu šećera u obrocima koje daju svojoj deci.

Nemaju pojma

Rezultati testova sprovedenih na Institutu Maks Plank i Univerzitetu u Manhajmu pokazali su da 74 odsto od 305 roditelja nije znalo vrednost šećera u kockicama u energetskim pločicama, u musliju, soku od pomorandže, jogurtu, koka-koli, pici i kečapu. Naročito loše su procenili voćni jogurt. Oko 92 odsto ispitanika nije znalo da on prosečno sadrži čak sedam kockica šećera po pakovanju. Oko 84 odsto ispitanih roditelja takođe je loše procenilo količinu šećera u kupovnom soku od pomorandže.

Detetu je za doručak bolje ponuditi jogurt sa manje masnoća, naravno ako ne sadrži dodatni šećer, ili sveže isceđen sok od pomorandže. Sveže i toplo pecivo od belog brašna uglavnom je jednako kao nekoliko kriški belog hleba. Pametnije je odabrati pecivo od celog zrna žitarica s malo putera od kikirikija zbog proteina i zdravih masnoća koje će detetu dati duži osećaj sitosti.

Još neke zamke\"Srodna

Zamka su i prerađene pahuljice, kao i one sa smanjenim procentom vlakana. Bolje ih je zameniti običnim zobenim pahuljicama. Naučnici takođe podsećaju da je često najzastupljeniji sastojak energetskih pločica upravo sirup od tamnog pirinča, koji se često koristi i u pravljenju bombona..

 

Izvor: mostarski.ba