Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

Anemija u trudnoći

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) je 2012. procenila da je 41.8% trudnica anemično, odnosno da većina žena ulazi u trudnoću sa blagom ili umerenom anemijom. Polovina anemija je posledica nedostatka gvožđa, dok su ostali uzroci anemije nedostatak folata, vitamina B12,hronične inflamacije, nasledna oboljenja i poremećaji.

Komplikacije koje se mogu javiti kao posledica anemije u trudnoći su prevremeni porođaj, zastoj u razvoju ploda, manja porođajna težina, pogoršanje stanja kod normalnog gubitka krvi tokom porođaja, što zahteva transfuziju krvi,povećana mogućnost razvoja infekcija nakon porođaja.

\"РезултатKoji su simptomi anemije u trudnoći?

Simptomi anemije su:

• slabost, nesvestica, umor, osećaj nedostatka vazduha
• bleda ili žuta koža
• ubrzan rad srca
• glavobolja i zaboravnost
• mučnina

Tokom trudnoće se rade analize krvi kojima se određuje nivo hemoglobina u krvi i hematokrit i one mogu ukazati na postojanje i stepen anemije.

Veliki procenat žena ulazi u trudnoću sa anemijom. Razlozi mogu biti mnogobrojni, kao što su:

• držanje dijete, usled čega je došlo do nedostatka unosa vitamina i minerala
• razmak između dve trudnoće kraći od dve godine
• obilne menstruacije

U poslednjem trimestru trudnoće , kada se volumen tečnosti u organizmu povećava, zbog fiziološke hemodilucije (razblaženja hemoglobina) analiza krvi može pokazivati određeni stepen anemije.

Obilno krvarenje u toku porođaja i nakon porođaja može biti razlog nastanka anemije.

Tipovi anemije u trudnoći:

• Anemija usled nedostatka gvožđa
• Anemija usled nedostatka folata
• Anemija usled nedostatka vitamina B12

Anemija usled nedostatka gvožđa je najčešći tip anemije u trudnoći čija je posledica smanjeni nivo hemoglobina (feritina), nedovoljno kiseonika u ćelijama koje prati već poznata simptomatologija.

\"\"

Anemija usled nedostatka folata,folna kiselina ili vitamin B9 se koristi za sprečavanje anemije već više od 50 godina. Merenjem koncentracije folata u krvi moguće je utvrditi da li su nivoi folata u organizmu zadovoljavajući.Takve analize se ne rade rutinski. Danas je poznato da se dodatnim uzimanjem folne kiseline u trudnoći preveniraju neke malformacije kao što su defekt neuralne cevi ,kao i hidrocefalus (ometano oticanje ili povećano stvaranje cerebrospinalnog likvora, što rezultira nakupljanjem tečnosti u komorama mozga) .

Folna kiselina prvi je put izolovana iz listova spanaća 1941. godine, a ime joj dolazi od latinske reči folium što znači list. Lisnato zeleno povrće izvrstan je izvor folata, a naročito tamnozeleni listovi spanaća, kelja ili blitve. Što su listovi tamniji, to više folata sadrže u sebi. Ostale namirnice bogate folatima su brokoli, špargla, pasulj, grašak, leća, mekinje, pomorandže, pšenica, orasi i jetra.

800 µg folne kiseline dnevno skraćuje vreme postizanja optimalne koncentracije folata u eritrocitima!

Anemija usled nedostatka vitamina B12 ,ovaj vitamin je neophodan u procesu formiranja eritrocita i nervnih ćelija. Eritrociti se formiraju u koštanoj srži i ukoliko postoji nedostatak ovog vitamina, crvena krvna zrnca su nepravilnog oblika i forme, veliki su i nezreli i ne mogu da obavljaju transport kiseonika u organe i tkiva na zadovoljavajući način.

Koja je optimalna doza gvožđa tokom trudnoće i laktacije?

Volumen krvi majke se povećava za 50% do kraja trudnoće. Dodatno gvožđe je neophodno za stvaranje hemoglobina potrebnog za povećani volumen krvi trudnice. I plod skladišti gvožđe, kako bi imao zalihe kroz nekoliko prvih meseci života. Preporuka je redovna konzumacija crvenog mesa, koje je najbolji izvor gvožđa. Riba i meso peradi su također dobri izvori gvožđa, kao i celo zrno žitarica, zeleno lisnato povrće, mahunarke, jaja i sušeno voće. Važno je napomenuti da se gvožđe iz hrane apsorbuje u malom procentu 3-10 %, iz jaja i biljnih namirnica manje nego gvožđe iz mesa i ribe. Asporpciju gvožđa možemo poboljšati istovremenom konzumacijom hrane bogate C vitaminom . Takođe potrebno je znati da čaj, kafa ili mleko i mlečni proizvodi zbog sadržaja kalcijuma smanjuju apsorpciju gvožđa, pa se moraju uzimati s nekoliko sati razmaka.

40 mg gvožđa dnevno prevenira anemiju kod 95 % zdravih trudnica bez neželjenih efekata!

Nije svejedno koje ćete suplemente koristiti u prevenciji nastanka anemije i ostalih mogućih poremećaja u trudnoći i laktaciji!

Da bi organizam što bolje apsorbovao suplemente gvožđa najbolje ih je uzimati na prazan želudac. Uz preparate gvožđa konzumirajte i vitamin C jer pospešuje apsorpciju.

Revita Fe Forest Berries

Revita Fe Forest Berries je dijetetski proizvod na bazi liofilizovanog matičnog mleča i dvovalentnog helatnog gvožđa. To je osvežavajući, ukusan napitak koji predstavlja dodatak svakodnevnoj ishrani. Aromatizovan je prirodnom aromom šumskog voća, zaslađen konzumnim šećerom, obogaćen dnevno preporučenim dozama vitamina C.

Efekti korišćenja Revite Fe

Redovnim konzumiranjem Revita Fe Forest Berries nadoknađuje se dnevni gubitak gvožđa. Kao dodatak ishrani posebno se preporučuje osobama sa povećanim potrebama za gvožđem: deci u intenzivnom razvoju, trudnicama, dojiljama, osobama sa sideropeničnom anemijom, ljudima koji se oporavljaju od operativnog zahvata, povređivanja i gubitka krvi. Dvovalentno gvožđe u Reviti Fe Forest berries dobro se resorbuje u organizmu, a matični mleč povećava procenat njegovog usvajanja, pa je za prave efekte dovoljna mnogo manja doza nego što je slučaj sa klasičnim preparatima gvožđa. Gvožđe je u Revita Fe Forest Berries heliranoproteinima zaštićeno od oksidacije – pa se konzumira kao prijatan napitak, bez neprijatnih senzacija tipa mučnine, gađenja ili metalnog ukusa u ustima.

Svi REVITA proizvodi mogu slobodno da se konzumiraju zajedno sa svim lekovima, svim namirnicima i nije bitno da li se konzumiraju pre ili posle jela. Nije potrebno praviti nikakve pauze u kontinuitetu korišćenja REVITA proizvoda.

\"\"