Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

NAJBOLJE TEHNIKE UBLAŽAVANJA POROĐAJNOG BOLA

Porođajni bolovi su ono što najviše brine svaku trudnicu – koliko su jaki, da li su izdržljivi, kako ih ublažiti i kako se izboriti sa njima bez primanja anestezije. Mnoge mame imaju trikove kako možete da izbegnete bilo koju vrstu anestezije, a da pritom ublažite porođajne tegobe. Za neke od ovih tehnika potrebno je istrajno vežbanje tokom cele trudnoće.

Vežbe disanja

\"РезултатVežbe disanja su ključne za sve stresne situacije u kojima se naš organizam bori sa uticajima na koje nije navikao, što je slučaj i sa porođajem. 

Duboki udisaji i izdisaji tokom samog porođaja su od ključnog značaja za skretanje misli sa samog bola. Fokusiranjem na bol samo mu pridajete veći značaj i uticaj nad svojim telom, zato je bitno koncentrisati se i fokusirati se na duboko disanje. Za tu vrstu fokusiranja potrebna je velika energija i snaga uma, ali vežbanjem i istrajnošću ćete to postići. Mnoge majke dokazuju da svaki put kada su izgubile fokus nad disanjem, bol je bivao sve jači, a njihovo telo sve slabije pred njegovim naletima.

Promena položaja

Sami predporođajni bolovi se mogu ublažiti promenom položaja tela – probajte da se šetate, kružite ili šta god otkrijete da vam u tom trenutku prija. Svaka treća trudnica zapravo tvrdi da je hodanje ono što im je pomoglo neposredno pre početka porođaja.

Masaža 

Masaža leđa i stopala je nešto najbolje što vam neko može pružiti u trenucima kada porođajni bolovi započnu. Zamolite partnera da vam izmasira sve one delove tela u kojima osećate nepodnošljiv pritisak.

Potapanje u vodi

Mnoge mame koje su ovo probale tvrde da bolovi postaju podnošljiviji, a one se osećaju opuštenije, stoga nije ni čudo što se neke žene odlučuju za ovakav metod porođaja, iako on kod nas nije mnogo popularan. Porođaj u vodi je još uvek nekonvencionalna odluka koja će možda u budućnosti postati svakodnevica.

Vizuelizacija

\"РезултатNeke trudnice tvrde da su u mislima uvek odlazile na neko njima umirujuće i posebno mesto, i da im je to pomoglo da se uzdignu iznad samog bola koji ih je obuzimao. Takođe, neke trudnice kažu da su vežbale vizuelizaciju samog porođaja mnogo pre no što je do njega došlo i sebe pripremile da će on biti bolan i težak, ali da će bol trajati kratko. To im je pomoglo da bol prilikom porođaja izgubi intenzitet zbog faktora iznenađenja koji je nestao. Trening vizuelizacije je omogućio da one osete blažu verziju bola i porođaja, s obzirom da su sebe pripremile na najgoru.

Muzika

Ukoliko ste veliki ljubitelj muzike, a dozvoljeno vam je da u toku porođaja stavite slušalice i pustite pesmu koja vam daje dovoljno snage, za vas neće biti velikih problema. Slušajte tu pesmu pre porođaja i pokušavajte da se uvek uz nju opuštate i osećate oslobođeno, tako da će ta poznata melodija tokom porođaja prizvati sve one osećaje koji se za nju vezuju.