Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

ŠTA OBAVITI PRE ODLASKA U BOLNICU?

Pitali smo mame šta je to što definitivno treba da se uradi neposredno pre porođaja. Neke su nam govorile iz ličnog iskustva, a neke na osnovu kajanja što to nisu uradile, a potom su shvatile da je trebalo.

Očistite kuću

\"РезултатKada beba stigne, svakako nećete imati puno vremena za čišćenje kuće, posebno ne za generalno sređivanje. Stoga je odlična ideja zamoliti nekoga da vam pomogne u čišćenju, ukoliko ne možete finansijski priuštiti nekoga ko će sve to uraditi umesto vas. 

Kada se sa bebom budete vratili iz bolnice bićete zadovoljni ovom odlukom, jer će vam urednost biti veoma bitna. Ovo važi za sve one trudnice koje ne ostave svoje partnere same u domu, u suprotnom se može očekivati svašta. Mada u ovim trenucima muškarci se osete beskorisno, a žele da budu od pomoći, pa će možda sami shvatiti da na ovaj način itekako mogu da vam pomognu.

Pripremite hranu

Veliki broj trudnica se slaže da su se pokajale što svoj zamrzivač nisu napunile hranom koja se kasnije lako može spremiti. Takođe, odlična je ideja da se i sam frižider napuni namirnicama koje imaju duži rok trajanja, jer ćete zbog silnih obaveza zaboraviti da jedete.

Ukoliko ste žena koja je do sada navikla svog partnera na domaću kuhinju, onda je unapred pripremljena i obrađena hrana koja će čekati u zamrzivaču idealno rešenje.

\"\"

Priuštite sebi masažu

Kada beba stigne raj će vam biti petominutno opuštanje pod tušem koje će biti moguće jedino kada beba zadrema. Drugim rečima, iskoristite vreme pre porođaja da sebi priuštite masažu i opuštanje celog tela. Telo treba pripremiti za izazov kakav je porođaj, zato vam masaža može biti od višestruke koristi.

 

Unesite malo zabave

Svi potvrđuju da se u prvim mesecima bebinog života život roditelja naglo izokrene. Jednostavno nećete imati vremena jedno za drugo ili bar ne u onoj meri koliko ste na to navikli. Stoga, izađite na večeru ili organizujte romantično veče kod kuće, posvetite se jedno drugom i priuštite jedno drugom zadovoljstvo u odnosu na to šta ko voli.

Većina brižnih muškaraca punih razumevanja će nakon dolaska bebe shvatiti koliko vas umor obara, čak i kada imate želju da se posvetite njemu, a posebno će toga biti svestan muškarac koji i sam preuzme deo aktivnosti na sebe pa oseti umor na sopstvenoj koži. Ono što je važno je da razgovarate sa njim i da shvatite da je trenutna situacija samo privremena – da ćete čim beba učvrsti svoje navike tokom spavanja i ostalih rituala moći da posvetite pažnju jedno drugome.

Nađite dobrog pedijatra\"https://www.dr-raketic.rs/templates/yootheme/cache/malilogo-aea21a5a.png\"

Trudni ste i imate dosta slobodnog vremena, zato ga iskoristite za malo istraživanje. Pronađite dobrog pedijatra koji će vam uvek biti dostupan, kakve god nedoumice imali, a imaćete ih, jer mnogo toga nećete znati, i sve nepoznato će vam delovati zastrašujuće. Zato je bitno da u startu imate pravog čoveka koji će vas voditi kroz upoznavanje sa bebom i njenim organizmom. Pažljivo se raspitajte o iskustvima drugih mama, biografiji samog pedijatra, kao i o ugledu ustanove u kojoj radi.