Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

PLACENTA ILI POSTELJICA

Posteljica snabdeva vaše dete hranom. To je organ, koji je pričvršćen na unutrašnji zid materice. Na kraju trudnoće ona je teška otprilike 500 gr., široka otprilike 20-22 cm,  i ima poprečni presek od 2-4 centimetra. Sa bebom je spojena preko pupčane vrpce.

Najvažnije funkcije placente su:

\"SrodnaOna zadržava jednu vrstu luksuznog snabdevanja za bebu: velika ponuda majčine krvi, iz koje beba sebi po potrebi uzima novi kiseonik i hranjive supstance.

Ona zadržava mnogo štetnih sastojaka i uzročnika bolesti i ne dozvoljava im da prođu do bebe, te preuzima nepotrebne sastojke od bebe.

Ona proizvodi hormone koji su potrebni za očuvanje trudnoće. Ubrzo nakon porođaja, posteljica se u normalnom slučaju sama odvaja od materice i biva izbačena zajedno sa ostatkom pupčane vrpce. Ovaj proces se uvek pažljivo proverava, da bi se osiguralo da nema ostataka posteljice.

U slučaju da placenta ne vrši svoje funkcije, beba više nije dovoljno snabdevena potrebnim materijama i zaostaje u rastu i razvoju. Prvo se zaustavlja rast tela, a glava i dalje raste normalno. To se dešava iz razloga što će beba prvo zadovoljiti svoje osnovne potrebe tj. potrebe glavnih organa: srca, mozga i bubrega. U 80% slučajeva se takva stanja mogu videti kod preventivnih pregleda ultrazvukom.

Trudnice, kod kojih se ustanovi zastoj u rastu bebe, se upućuju specijalisti, koji će pokušati da nađe razloge. Sa doppler ultrazvukom je moguće pregledati tok krvi u majčinim krvnim sudovima, da bi se proverilo, da li je placenta dovoljno opskrbljena krvlju, a samim tim i kiseonikom. Ili se mjere krvni sudovi u pupčanoj vrpci i tako proverava, da li krvotok fetusa radi ispravno.
Kod većih smetnji posteljice da bi se izbegao veći zastoj u razvoju, lekari pokušavaju da poboljšaju protok krvi u placenti i tako povećavaju mogućnost primanja fetusa, npr. kroz striktno mirovanje, po mogućnosti na levoj strani, od strane trudnice. Jer je tad placenta najbolje opskrbljena.

Ponekad se može desiti, da je posteljica u materici locirana jako nisko, zbog čega se  pred kraj trudnoće ili u toku porođaja mogu javiti krvarenja, koja su opasna za majku i za dete. Ako placenta leži tačno na ulazu u maternicu, onda se trudnica od 30 nedelje mora hospitalizovati, i porađa se carskim rezom. Danas se položaj placente već prilično rano može videti ultrazvukom.

 

\"\"

Izvor: http://gugu.ba