Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

ŠTA BEBA OSEĆA TOKOM POROĐAJA

 

\"\"Jeste li se ikada zapitali, za svih tih divnih devet meseci trudnoće, kako se zapravo beba oseća tokom porođaja? Porodilja prolazi kroz više intenzivnih faza, o kojima manje ili više znamo sve, ali – kako je bebi u trenutku dolaska na svet? Neosporno, to su dva sasvim drugačija iskustva. ?

Porođaj zna da bude bolan, naporan i vremenski dug. Mala beba je “napravljena” da izdrži proces rađanja. Tokom porođaja, mama može dobiti lekove protiv bolova kako bi ih ublažila, ali postoji li nešto što bebi može ublažiti ovo stresno iskustvo? Da li ste zabrinuti da detetu može biti traumatično dok dolazi na svet?

Pročitajte kroz šta sve beba prolazi tokom procesa rađanja:

\"\"1.Beba je svesna kontrakcija

Vaše malo čudo zna kada dobijete kontrakcije. Nivo kiseonika i krvi pada kada prolazite kroz kontrakcije, ali to ne utiče na bebu. Detetov organizam odgovara bržim otkucajima srca tokom kontrakcija. Brzina otkucaja srca konstantno se prati tokom porođaja. Dakle, kad opadne srčani ritam, to znači da je dete u nevolji.

  1. Beba je spremna da prođe kroz porođajni kanal

Kada je porodilja “otvorena” i oseća bolove, to znači da je beba spremna da se rodi. Glavicu će čvrsto pritisnuti prema dole, spremajući se da se “otisne” kroz porođajni kanal. Vrlo je zastrašujuće i klaustrofobično razmišljati o bebi i njenoj glavi koja se nalazi u porođajnom kanalu, ali ne brinite – kiseonik dolazi do deteta kroz pupčanu vrpcu sve do rođenja.

  1. Beba se snalazi u skučenom prostoru

Kada vodenjak pukne, dete instinktivno zna šta treba da učini i snalazi se u skučenom prostoru. Beba se prilagođava smanjenoj količini plodove vode u materici. Kod nekih porodilja voda ističe brzo, a kod drugih sporo.

  1. Nuspojave epiduralne anestezije utiču na bebu

Iako mnogi lekari kažu da epiduralna anestezija ne utiče na bebu, to nije u potpunosti tačno. Istraživanja pokazuju da će se nuspojave epidurala odraziti na bebu. Odloženi refleks za dojenjem nakon porođaja signalizira da su neki lekovi preko epidurala ušli i u bebin organizam.

  1. Beba oseća emocije

Vaša beba je dobro usklađena s vašim osećanjima. Kada trudnica oseća stres, hormoni se menjaju. Rastući fetus može čuti da li je mamino srce mirno ili izvan kontrole. Stres tokom trudnoće može uticati na bebu nakon rođenja, a kod bebe se mogu pojaviti depresija i razdražljivost.

  1. Beba može povremeno zaspati tokom dolaska na svet

Dok mama tokom porođaja ne može “ni oka da zaklopi”, dete unutar stomačića ne oseća prepreke da povremeno zakunja. Kod beba se mogu smenjivati faze sna i budnosti. Iako je nejasno koliko beba može videti, osetiti ili čuti iznutra, spavanje može biti samo deo njene normalne rutine. ?

  1. Beba je spremna za svoj prvi dah

Dok beba prolazi kroz porođajni kanal, njena pluća su stisnuta. Tako sva tečnostizlazi iz pluća kako bi beba udahnula po prvi put u životu. Bebe rođene carskim rezom ne doživljavaju stiskanje pluća.

  1. Beba oseća veliki napon

Konačno, kada se porođaj približava svom kraju, i kada je mama spremna napraviti veliki napon, dete oseća ovaj potez i sa tim velikim tiskanjem vrlo lako izlazi iz porođajnog kanala. Dok dete rođeno vaginalnim putem oseća sve, carski mališani ne osećaju ništa.

  1. I beba je preplavljena osećajima

Kada nakon dugih devet meseci provedenih u toploj, tamnoj i sigurnoj materici, bebe izlaze u novi svet i doživljavaju navalu intenzivnih osećaja. Zvukovi, svetlo i druge nove stvari definitivno deluju zbunjujuće na bebina čula. Ovo je trenutak kada mama toplim zagrljajem pruža utehu novorođenčetu, koje se uz nju oseća baš kao što se osećalo u materici. Sada dete prepoznaje mamin glas i oseća se udobno.

Porođaj je bolno i iscrpljujuće iskustvo, a zagrljaj pun ljubavi je najbolja nagrada na svetu.

Izvor: https://www.mamaklik.com