Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

SAVETI TATAMA ZA PRVE DANE

\"РезултатUzmite slobodne dane

 Dogovorite se sa šefom da uzmete slobodne dane posle porođaja vaše supruge. Verujte, trebaće i vama i njoj. Nećete biti naspavani da bi mogli normalno da obavljate svoja posla a vaša pomoć će biti od velikog značaja u kući.

Ne smete da zaboravite da vaša žena jedva može da hoda, a ne da obavlja kućne poslove. Ukoliko se porodila carskim rezom moraćete čak i dodavati  bebu da bi mogla da je podoji. Treba i da prijavite novog člana porodica, kao i da predate zahteve za novčani dodatak za novorođenče.

 

Počistite posle slavlja

 Nemojte da suprugu dočeka nered i puna sudopera posle proslave sa prijateljima. Ili napravite žurku u restoranu ili kafiću, ili odvojite vreme da pospremite stan ili unajmite čistačicu. Vaša žena niti će imati snage, niti vremena da očisti kuću – potrudite se da i narednih nedelja pomažete svojoj supruzi što više možete oko čišćenja stana i kuvanja ručka.

 

Budite tačni

 Nemojte da zakasnite u porodilište da supruga i beba moraju da vas čekaju, to će i mamu i bebu rastužiti pa će vam ceo život prebacivati kako mama tako i vaše dete!

 

Ponestite stvari potrebne za otpust mame i bebe

 Nemojte zaboraviti da ponesete stvari za otpust mame i bebe. Ona je sigurno to već nedeljama unapred upakovala – ukoliko nije, nazovite je i pitajte koju obuću i odeću da joj ponesete. Ukoliko zaboravite da to uradite ona će biti besna i postiđena što mora da izađe u javnost u spavaćici! Samo zamislite kako biste se vi osećali na njenom mestu?

 

Sredite kola

Pre polaska u porodilište fiksirajte sedište za bebe i operite kola, očistite unutrašnjost automobila. Ukoliko nemate kola uzmite taksi, ali neka vas čeka na izlazu, nemojte dozvoliti da mama i beba čekaju dok vi panično okrećete brojeve taksi udruženja da bi dobili vozilo. 

 

\"РезултатObjasnite rodbini da vam treba malo mira

 Kada dođete kući pružite svojoj supruzi mir. Objasnite porodici i prijateljima da ne dolaze prvih dana u posetu (prvi dani mogu značiti i mesec, ali i više dana).

Trebali bi svako da poštuje želje novopečene mame – istina je da svi nestrpljivo čekaju da upoznaju novog člana porodice, ipak vaša žena je verovatno jako umorna i iscrpljena, ima grčeve u stomaku, bolove u međici ili na rani od carskog reza, zaokupljena brigama oko dojenja, nege bebe itd. Sada joj je najmanje potrebno da servira kafu i sok rođacima…

 

Obavestite sve

 Pošto ste napravili hiljadu fotografija vaše bebe sad to pošaljite mailom svima koje poznajete – možda tako možete malo da ih zadovoljite, pošto im ne dajete da odmah prvog dana dotrče i grle vašu bebu. Ukoliko bake i deke nemaju računar, izradite fotografije i pošaljite poštom – verujte biće presrećni!

 

Obezbedite pomoć

 Pre porođaja pričajte sa svojom suprugom kako ćete se organizovati dok se ona oporavlja od porođaja – to je najčešće 6 nedelja. Možete da tražite pomoć od vaše ili njene mame, možete da organizujete kućnu dostavu hrane – nemojte zaboraviti da njoj još uvek neće prijati teška, začinjena hrana.

Obratite pažnju na namirnice koje prelaze u mleko i mogu izazvati iritaciju, grčeve ili alergijske reakcije bebe. Možete da unajmite čistačicu. Možda ste pre porođaja mislili da vam pomoć neće trebati, verujte nećete stići sve, zato se organizujte!

 

Ograničite posete

 Tih prvih dana, mlada mama je osetljiva na svašta: prljave cipele, ruke, dodirivanje bebe. Nemojte joj zameriti. Zamolite goste da ukoliko su pušači, izađu na balkon sa cigaretama, i da operu ruke pre nego što uzmu bebu. Najvažnije je da posete vremenski ograničite na maksimum sat vremena – mama treba da doji, da presvlači bebu, da masira dojke itd.

 

\"РезултатPokažite razumevanje

 Kao i na početku trudnoće, ona će opet često menjati raspoloženje – za sve to zaslužne su hormonalne promene. Budite sigurni da će to brzo proći i nemojte da joj zamerate za promenljivo ponašanje. Pokažite razumevanje za njeno stanje, iskažite svoju ljubav i pomozite joj oko dojenja i nege bebe.

 

Razmazite je

Kupite joj cveće i poklon – ali potrudite se barem za ovu priliku da pogodite šta bi se joj svidelo, ukoliko nemate adekvatnu ideju, zapitkujte je još pre porođaja. Kažite joj što više puta koliko je volite i koliko ste ponosni što je rodila vaše dete. I na kraju uživajte u prvim danima života vaše bebe. Oni su neprocenljivi i neponovljivi.

 

Izvor: www.bebac.com