Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

KADA DOĐE DEČJA RAZVOJNA KRIZA – Tri stvari koje morate znati

 

Bilo da je u pitanju čuvena kriza treće godine (ono kada dete viče samo NEĆU! i NE! uz prateće izlive besa), bilo da su problemi sa adaptacijom na vrtić, đačke muke, ulazak u pubertet i slično, skoro svaki roditelj nemoćno uzdahne: Ne prepoznajem svoje dete! Ne znam kako da se postavim! Šta god da uradim, pogrešno je!

 

\"\"1. Kada dođe razvojna kriza, setite se, sve je u redu. Iz nekog čudnog razloga imamo tu ideju da muke ne treba da postoje. Posebno u životu dece. A krize su neizbežne i tako korisne.

Kriza je priprema za novi razvojni nivo. Krize su vesnici značajnih promena, rasta deteta i cele porodice! Ljudsko biće nije stvoreno da se razvija u udobnosti i spokoju. Nas jedino nevolje pokreću da se menjamo, jačamo. Da steknemo nove veštine i tako prevaziđemo probleme.

Znajte, dok kriza traje, dete najviše raste. Da preraste izazove koje mu život postavlja.

 

\"\"2. Kada dođe razvojna kriza, setite se ni dete nije došlo na svet sasvim bespomoćno. Jesu maleni i deluju krhko, slabo ali znajte da su deca po rođenju opremljena za borbu! U sebi nose neopisivi plamen ljubavi koji može sva iskustva, prijatna i neprijatna oblikovati i iskoristiti tako da sutra postanu bolji ljudi.

Imajte vere da se čitav život, pa i život vašeg deteta, odvija po veličanstvenom i premudrom planu… Koliki god je izazov sa kojim se susreće vaše čedo, taj je izazov baš po meri njegove snage.

Vaša sumnja i strah mogu mu značajno otežati, mogu ga ozbiljno umoriti. Najviše ćete mu pomoći ako verujete da će se izboriti.

\"\"

 

3. Kada dođe razvojna kriza, setite se svoje prošlosti. Dete mnogo lakše napravi ljude od roditelja nego što roditelji naprave čoveka od deteta. Dečja ponašanja nepogrešivo pogađaju roditelje u bolna mesta i vraćaju ih upravo na one procese koje nisu razrešili sa sobom sa partnerom ili sa svojom primarnom porodicom…

Smognite snage da priznate šta vas to zaista toliko uznemirava u dečjem novonastalom ponašanju. Onda se setite boja i mirisa svog detinjstva. Setite se sebe iz perioda kada ste imali godina kao vaše dete. Kakvi ste vi bili? Šta vam je tada bilo potrebno? Šta vam je bilo uskraćeno…

U ovom hrabrom roditeljskom preispitivanju (pokazalo se u praksi nebrojeno puta) raspetljaju se mnogi čvorovi. To donese veliko olakšanje i mir roditeljima što se momentalno odražava na procese koji se događaju detetu…

Kada dođe razvojna kriza smatrajte da vam je uručen poziv da pokažete još više ljubavi, strpljenja, praštanja i iznad svega veru da sve što nam se događa, čak i kada izgleda preteško ima duboki smisao i donosi mnoga dobra.

Izvor: knjigraliste.rs